Aromaterapija

Zvučna masaža s tibetanskim zdjelama

'....doći će vrijeme kada bolesti nećemo opisivati kao što to danas rade liječnici i psiholozi, nego muzičkim izrazima, kao što netko opisuje neugođeni klavir...'
Rudolf Steiner
Zvučna masaža s tibetanskim zdjelama
Iscjeljivanje zvukom se smatra najstarijim načinom iscjeljivanja, jer su se još u drevnim kulturama instrumenti (kao tibetanske zdjele, gongovi, didgeridoo, bubnjevi...) upotrebljavali za iscjeljivanje i meditaciju, te ubrzavanje duhovnog razvoja.

Sve oko nas ( i mi sami) je energija koja vibrira na različitim frekvencijama. Neke energetske vibracije čujemo kao zvuk, a neke ne možemo čuti jer su izvan našeg praga čujnosti. Prema tome, zvuk je sastavni dio energije prisutne u svemu, tako da možemo reći da je cijela Kreacija muzika! Upravo zato, putem zvuka se može komunicirati sa svime što postoji.

Stanja našeg tijela, uma i emocija su blisko povezana i u neprestanom su međudjelovanju, stoga je sve što smo ikada doživjeli zapisano u DNK svake stanice. Stres, negativnosti i traume koje nismo otpustili uzrokuju zastoj u protoku energije zbog kojeg stanice vibriraju na nižim frekvencijama. Taj zastoj se manifestira kao bolest, napetost, depresija, ljutnja, strah i slično.
Zvučnom vibracijom se jednostavno komunicira sa stanicama jer one odgovaraju na zvuk rezonancijom. Tada se događaju duboke transformacije. Sadržaji iz podsvijesti koji se nalaze u staničnoj memoriji dolaze u svijest, a stanice se vraćaju na prvobitnu frekvenciju zdravlja.

Tibetanske zdjele se prvi puta javljaju u vrijeme Buddhe, oko 2400.pr.Kr..Ručno su ih izrađivali tibetanski svećenici koji su pritom pjevali svete mantre. Izrađene su od 7 metala, od kojih je svaki povezan s jednom planetom, a koristile su se za postizanje viših stanja svijesti.
Zdjele proizvode vibraciju OM, koja se smatra savršenom vibracijom od koje je stvoren Univerzum. Ne postoje dvije zdjele koje jednako zvuče jer njihov zvuk ovisi o obliku, veličini, debljini, načinu sviranja, te omjeru metala od kojih su izrađene. Isto tako, bolje zvuče što su starije, tj. što se više sviraju. Svaka zdjela pjeva svoj osnovni ton ili kombinaciju nekoliko osnovnih tonova. Zdjele koje proizvode više tonove otvaraju gornje čakre, dok niži tonovi otvaraju donje čakre, iako se bilo koja zdjela može koristiti za bilo koju čakru jer svaka zdjela stvara veliki raspon harmonijskih nadtonova.

Da bi se zvukom zdjela iscijelila neka tegoba potrebno je na početku masaže dati namjeru za iscjeljenje. Drugi preduvjet za iscjeljenje je duboka opuštenost. Za vrijeme tretmana se pod utjecajem zvuka mijenjaju moždani valovi iz beta, u alfa i theta valove, koji su karakteristični za opušteno, meditativno stanje. U stanju takve duboke opuštenosti namjere se počinju realizirati na svim razinama.
Namjera masaže može biti samo opuštanje od stresa na fizičkoj, mentalnoj i emotivnoj razini, a može biti i iscjeljenje bilo koje bolesti ili traume. Također, zvuk zdjela harmonizira disanje, jača imunološki sustav, smanjuje bolove, harmonizira lijevu i desnu moždanu polutku i protok energije kroz čakre, čime se povećavaju kreativnost i intuicija. Osim toga, zvukom zdjela se može čistiti prostor od nepoželjnih energija, i može se energizirati voda.

Zvučna masaža s tibetanskim zdjelama U zvučnoj masaži zdjele se polažu na tijelo osobe koja leži (poželjna je lagana odjeća), udaraju se palicom i pomiču preko meridijana i akupresurnih točki. Budući da je 70% tijela sačinjeno od vode zvuk brzo i lako putuje tijelom. Masaža traje 1 sat, a za iscjeljivanje određene tegobe potrebno je obično 5-10 masaža, 1-3 puta tjedno. U prvim masažama dolazi do otpuštanja stresa i čišćenja tijela od toksina zbog aktivacije limfe. To može biti praćeno glavoboljom pa je zato potrebno piti puno tekućine. Osim toga, tokom masaže se usporava rad srca i snižava tjelesna temperatura što može biti praćeno osjećajem hladnoće. U svakoj daljnjoj masaži dolazi do opuštanja na suptilnijim razinama (emocionalnoj, mentalnoj, duhovnoj) pa se tijekom masaže, kao i nekoliko dana nakon nje, mogu osjetiti promjene u vidu plakanja, ljutnje, depresije, pojačane svjesnosti...Sve ono što je potisnuto počinje izlaziti van te se kratkoročno može činiti da su se tegobe pojačale.

Proces iscjeljivanja zahtjeva povjerenje između terapeuta i klijenta. Svatko od nas je sam svoj iscjelitelj, a uloga terapeuta je da pomoću zvuka probudi klijentovog unutarnjeg iscjelitelja i bude svjedokom procesa samoiscjeljenja. Do razočaranja dolazi ako klijent doživljava terapeuta kao iscjelitelja, a ne sebe. Tibetanske zdjele povezuju čovjeka s njegovom unutarnjom mudrošću pa mu u procesu samoiscjeljenja služe kao pomoć da osvijesti i otpusti uzroke problema. Svaka bolest ili problematično područje na tijelu je pokazatelj na kojem mjestu u životu manjka ljubavi. Klijent mora priznati odgovornost za vlastite probleme, te se usmjeriti na promjenu za koju je potrebno odvojiti vrijeme i energiju. Zvučna masaža s tibetanskim zdjelama

Potrebno je upozoriti da tibetanske zdjele nisu zamjena za medicinsko liječenje!

Tekst napisala: Nikica Vlaho Turković, praktičarka zvučne masaže s tibetanskim zdjelama
Ukoliko ste zainteresirani za zvučnu masažu s tibetanskim zdjelama ili satove joge, možete kontaktirati Nikicu na mail adresu
info@centar-sansula.com