Povezano

Aromaterapija

Ulje ploda divlje ruže

Ulje ploda divlje ruže – prirodan izvor vitamina A

plod-divlje-ruze-2
Biljno ulje ploda divlje ruže (Rosa rubiginosa, R. eglanteria, R. mosquetta, R. canina) se dobiva hladnim prešanjem crvenih plodova divljeg grma ruže (šipka) koja raste diljem svijeta, a najkvalitetnijim se smatra ulje dobiveno iz Južne Amerike, odnosno Čilea. Izrazito ga je teško dobiti jer su plodovi koji se prešaju vrlo tvrdi, pa često uzrokuju da se velike preše unište. Iz tog razloga mnogi proizvođači pribjegavaju korištenju organskih otapala ili maceriranju šipka, koji ne sadrži toliko hranjivih tvari kao divlja ruža.


Ulje ploda divlje ruže se već stoljećima koristi u Južnoj Americi za zacjeljivanje i njegu kože, a njegovo djelovanje je znanstveno potvrđeno 1983., kada se na Fakultetu kemije i farmakologije Sveučilišta začeća u Čileu provelo istraživanje na 180 osoba. Istraživanje je uključivalo osobe sa zamjetnim ožiljcima, ožiljcima od akni, dubokim borama, UV oštećenjima, oštećenjima od zračenja, ožiljcima od opekotina, ožiljcima od operativnih zahvata, dermatitisom i ostalim kožnim problemima. Ulje ploda divlje ruže je izregeneriralo kožu, smanjilo ožiljke i bore, spriječilo daljnje stvaranje bora i pomoglo da koža povrati svoju prirodnu boju i tonus. Od tada su i druga sveučilišta izvodila testiranje ulja, s pozitivnim rezultatima.

Djelovanje ulja ploda divlje ruže na regeneraciju kože se u početku pridodavalo visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina koji uključuje oleinsku kiselinu (15-20%), linoleinsku kiselinu (44-50%) i linolnu kiselinu (30-35%), uz pomoć vitamina E koji kao antioksidans neutralizira nestabilne slobodne radikale, te se koristi za tretmane protiv bora i starenja kože, kao i kod ekcema, čireva i ožiljaka. Međutim, dr. Berta Pareja i dr. Horst Kehl su uspješno prepoznali prisustvo retinolne kiseline kao odgovoran čimbenik izuzetnih farmakoloških svojstava ploda divlje ruže.

Retinolna kiselina (u kliničkoj terminologiji se naziva tretinoin) je derivat retinola (vitamina A). Terapeutski učinak dermalnog nanošenja vitamina A u tretmanima raznih dermatoloških poteškoća je priznat i dokumentiran u posljednjih 30 godina. Vitamin A brzo djeluje na kožu u smislu pozitivnih promjena, ali obzirom da je vrlo snažnog djelovanja, treba se nanositi uz nadzor medicinskog osoblja. Pretjerano korištenje vitamina A može uzrokovati iritaciju kože u obliku crvenila, peckanja i ljuštenja kože.

Ulje ploda divlje ruže pruža sve prednosti retinola, ali bez nuspojava koje se obično dešavaju kod proizvoda koji sadrže retinolnu kiselinu sintetiziranu u laboratoriju. Retinolna kiselina se nalazi u ulju u svom prirodnom stanju kao dio složenog sustava nezasićenih masnih kiselina. Njeno djelovanje ima učinak polaganog otpuštanja, te se tako izbjegava rizik predoziranja.

plod-divlje-ruze Prirodna pomoć kod kožnih problema


Zbog svojeg izuzetnog sastava, hladno prešano ulje ploda divlje ruže se primjenjuje kod cijelog niza indikacija. Ulje broj jedan za uklanjanje bora, strija, ožiljaka, keloida i staračkih pjega. Isto tako se uspješno primjenjuje kod opekotina i kože oštećene UV zrakama, dermatitisa, ekcema, vitiliga, seboreje, psorijaze, akne rozacee i atopijskog dermatitisa. Njeguje suhu i kemijski obrađenu kosu, te krhke nokte.

Kod svakodnevne njege kože hidratizira i revitalizira kožu, povećava elastičnost i potiče povećanje kolagena.

Djelovanje ploda divlje ruže na bore

Jedan od uzroka pojave bora i stanjene kože je smanjeni udio elastina i kolagena u koži. Ulje ploda divlje ruže dat će najbolje rezultate ako se koristi preventivno – preporuča se nanositi na lice od dvadesete godine života jedanput dnevno. Takav tretman će naročito koristiti osobama koje lako izgore na suncu, obzirom da je takav tip kože najpodložniji nastanku bora. Već postojeće sitne bore možete ukloniti nanošenjem ploda divlje ruže dva puta dnevno.
Prve rezultate možete očekivati već nakon tri tjedna, a bore mogu potpuno nestati nakon 4-6 mjeseci korištenja.


Fotostarenje

Fotostarenjem (dermatoheliozom) se nazivaju promjene na koži uzrokovane pretjeranim izlaganjem suncu. Fotostarenje se pojavljuje u različitim oblicima i intenzitetu, a neke od manifestacija su bore i stanjena koža, pojačana pigmentacija, vidljive žilice, crvenilo, sklonost modricama, pa čak i aktinička keratoza. Ulje ploda divlje ruže jeplod-divlje-ruze-3 vrlo učinkovito u zaustavljanju posljedica pretjeranog izlaganja UV zrakama.

Istraživanje provedeno na ženama koje su imale očigledne znakove fotostarenja je dalo slijedeće rezultate: nakon tri tjedna svakodnevnog korištenja ploda divlje ruže površinske bore su počele nestajati, pojačana pigmentacija se smanjila, a nakon 4 mjeseca bore i mrlje su potpuno nestale.

Za kožu jako oštećenu suncem, ulje se treba obilato nanositi barem dva puta na dan. Prve rezultate možete očekivati za otprilike 4 mjeseca.

Terapija kod ožiljaka

Dvogodišnje istraživanje djelovanja ulja ploda divlje ruže na ožiljke na Fakultetu kemije i farmakologije Sveučilišta začeća u Čileu dalo je zapanjujuće rezultate. Od 180 pacijenata sa ožiljcima nastalih od operativnih zahvata, trauma i opekotina, u 90% slučajeva koža je u potpunosti zacijelila. Kod osoba s ožiljcima nastalih od akna, rezultati su bili jednako ohrabrujući, čak i kod ožiljaka starijih od 20 godina.

Ožiljke nastale nakon operativnih zahvata treba tretirati na slijedeći način: nakon što rana zacijeli, oprati područje blagim sapunom, nježno osušiti i nanijeti ulje blagom masažom. Ponavljati dva puta dnevno. Prvi rezultati mogu biti vidljivi za deset dana do 3 mjeseca (ovisno o veličini i dubini ožiljka).

Strije – prije i poslije trudnoće

Strije su oblik kožnih ožiljaka srebrno- bijele boje, a uzrokovane su kidanjem dermisa. Obično su povezane s trudnoćom i debljinom jer nastaju kao rezultat prebrzog rastezanja kože. Ulje ploda divlje ruže se može koristiti u dvije faze: kao prevenciju tijekom trudnoće, ili kurativno za već nastale strije. Iako vlada opće mišljenje da već nastale strije se ne mogu ukloniti, divlja ruža se pokazala kao vrlo učinkovito, a istovremeno blago prirodno rješenje.

Oshadhi biljno ulje ploda divlje ruže možete kupiti ovdje.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić