Povezano

Aromaterapija

Tamanu ulje ili ulje kalofila

Većina preparata na tržištu razvijenih zemalja sadrži sastojke s dugom poviješću korištenja u zemljama iz kojih dolaze. Takav je slučaj sa tamanu uljem (Calophyllum inophyllum), tradicionalnim ljekovitim sredstvom u području Polinezije i jugoistočne Azije. Od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas napravljene su brojna istraživanja o ljekovitosti tamanu ulja, čime je otkrivena njegova ljekovitost kod zacjeljivanja kože, neuralgija, upalnih stanja, infekcija kao i njegova antioksidansna svojstva.

Izgled biljke i dobivanje ulja
Ime Calophyllum inophyllum dolazi iz grčkog jezika što znači "lijepi list". Stablo dugačkih grana može narasti i do 30 metara u visinu. Listovi su sjajni, tamno zeleni, ovalnog oblika sa malim bijelim cvijetovima i žutim središtem. Nejestivi zreli plodovi veličine marelice imaju tanki mesnati sloj s velikom košticom u sredini. Tamanu obično raste u obalnim područjima.Tamanu ulje djeluje protuupalno i antibakterijski.

Kada se plodovi sakupe i koštice otvore, na svjetlo dana izađe žućkasti središnji dio za koji se ne bi reklo da sadrži u sebi ulje. Međutim, nakon sušenja od oko mjesec dana, poprima tamno smeđu čokoladnu boju te postaje ljepljivo i puno ulja. Tada se ulje može lako istisnuti korištenjem mehaničkih preša. Ulje je bogate teksture i zelenkaste boje.

Djelotvornost tamanu ulja
Tamanu ulje primijenjeno na rane i druga oštećenja na koži ima sposobnost poticanja rasta novog tkiva, što ubrzava cijeljenje. U pacifičkom području, narodna medicina ga koristi kod porezotina, ogrebotina, opekotina, uboda insekata, mjehura na koži, ekcema i herpesa. Ovo ulje također pomaže kod bolnih stanja pa se tradicionalno koristi kod neuralgija, reumatizma i išijasa. Žene sa Polinezije koriste tamanu ulje za održavanje zdrave, čiste i mekane kože, a nanose ga i na dječju kožu radi sprečavanja problema kod nošenja pelena.

Protuupalno djelovanje tamanu ulje može zahvaliti sadržaju 4-fenil kumarina, kalofiloida i grupi ksantona. Svi ksantoni u tamanu ulju pokazuju protuupalna svojstva što objašnjava smanjenje svrbeža, oteknuća, boli i abrazija nakon lokalne primjene.

Tamanu ima značajno antibakterijsko djelovanje kao što je vidljivo iz antibakterijskih i antigljivičnih testova.
Ulje sadrži nekoliko snažnih baktericida i fungicida poput friedelina, kanofilola, kanofilične kiseline i inofinona. Kanofilična kiselina ima umjerenu antibakterijsku aktivnost u usporedbi sa ampicilinom i amoksicilinom protiv bakterije Proteus mirabillis koji je najčešći uzročnik infekcija mokraćnog mjehura, rana, septikemije i upale pluća kod hospitaliziranih pacijenata. Kanofilol je pokazao dobru aktivnost u usporedbi sa istim antibioticima protiv stafilokoka koji izazivaju brojne upale uz obilno gnojenje poput čireva, furunkula, apscesa. Tvar fridelin također je pokazala dobru aktivnost u usporedbi sa antibioticima protiv stafilokoka. Fridelin se također pokazao aktivnim u testovima protiv gljivičnih upala na stopalima. Umjerenu aktivnost friedelin pokazuje protiv uzročnika gljivičnih infekcija kose, kože i noktiju, brade i kožnih parazita. Stručnjaci su zaključili da bi upotreba tamanu ulja mogla biti efektivna u tretmanima velikog broja kožnih infekcija i očiju, kao i protiv kožnih parazita.

Tamanu ulje je osnovna terapija kod HPV-a.Ksantoni i kumarini tamanu ulju daju antioksidansna svojstva, specifično inhibirajući razgradnju lipida. Stanične membrane napravljene su od lipida. Lipidi su organske komponente uljnog karaktera i netopive u vodi. Lipidi uključuju masnoće, ulja, voskove, sterole i trigliceride. Antioksidansna svojstva tamanu ulja pomažu zaštiti kožnih stanica od oštećenja oksidativnim slobodnim radikalima i drugim oksidativnim tvarima.

Zbog zacjeljujućih, protuupalnih i antimikrobnih svojstava, ovo je ulje idealno za tretman širokog spektra kožnih poremećaja. Može se primijeniti nerazrijeđeno direktno na kožu. Nema izvještaja o popratnim pojavama nakon njegove aplikacije.

Tamanu ulje ima blagu i ugodnu aromu pa se stoga koristi u losionima, kremama, mastima i drugim kozmetičkim pripravcima. Vrlo se dobro apsorbira, ostavljajući kožu glatku i meku. Ulje daje sjaj koži bez osjećaja masnoće ili ulja na koži.

Zbog iznimnog djelovanja protiv humanog papilomavirusa, nezaobilazni je sastojak u izradi vaginaleta protiv HPV-a kao i drugih preparata koji se koriste kod bradavica i drugih kožnih promjena izazvanog ovim virusom.

Tamanu je odličan primjer tradicionalnog lijeka koje je potaknulo zanimanje javnosti radi efektivne uporabe u tradicionalnom okruženju i znanstvenih istraživanja koja podupiru ovu tradicionalnu uporabu. Ulje nudi olakšanje za brojne kožne probleme i dalo je vrlo veliki doprinos u bolnicama prilikom prve pomoći u tretmanu opekotina. Ono ispunjava tri značajna uvjeta: zdravo je za korištenje, ubiranje plodova ne dovodi do oštećenja okoliša, prikupljanje orašastih plodova donosi prihod lokalnom stanovništvu i potiče lokalnu ekonomiju malih zajednica.

Izvor: Studio Aromedica

Oshadhi biljno ulje kalofil (tamanu) možete kupiti ovdje.

Tamanu ulje (ulje kalofila)

Usprkos svojoj gustoći, kalofil (tamanu) lako i brzo se apsorbira kroz kožu.

Tamanu, ili kalofil (Calophyllum inophyllum), samoniklo raste u Polineziji i jugoistočnoj Aziji, a kultivirano je na Madagaskaru i Havajima. To je stablo visoko 30-ak metara, debele, kvrgave kore i velikih grana. Njegovo lišće je čvrsto, tamno zeleno, ovalno, s malim bijelim cvjetovima sa žutim središtem, arome što podsjeća na limetu. Plod veličine marelice u sebi skriva sjemenke sa žutom jezgrom, od kojih se zajedno, mjesec dana nakon branja, hladnim prešanjem dobiva gusto, mutno, zeleno ulje s bjelkastim talogom, koje dominantno sadrži oleinsku i linolnu kiselinu. Usprkos svojoj gustoći lako i brzo se apsorbira kroz kožu.

Ulje kalofila djeluje antibakterijski, antivirusno, fungicidno, cikatrizantno (pospješuje zacjeljivanje), protuupalno.

Ovo drvo tropski narodi su smatrali svetom biljkom, i od davnina je važan dio narodne medicine na Pacifičkim otocima.Grupa ksantona koje sadrži djeluju protuupalno, baš kao i 4-fenil kumarin, nesteroidni protuupalni agens. Ksantoni dodatno inhibiraju rast bakterija P. Aeruginosa i Bacillus subtilis. Kanofilična kiselina djeluje protiv bakterije Proteus mirabillis, koja je jedan od češćih uzročnika infekcija mokraćnog mjehura, a također pokazuje i djelovanje na MRSA-u, specifičnu upalu pluća hospitaliziranih pacijenata. Fridelin također djeluje na Staphylococcus aureus (MRSA), a pokazuje i protugljivično djelovanje. Kalanolidi i kumarini spriječavaju HIV reverznu transkriptazu, i imaju iznimno djelovanje na human papilom virus.

Ovo drvo tropski narodi su smatrali svetom biljkom, i od davnina je važan dio narodne medicine na Pacifičkim otocima. Tradicionalno se koristilo za širok spektar kožnih oboljenja, od površinskih opekotina, porezotina, ogrebotina, uboda insekata, sve do neuralgija i fisura. Polinezijske žene ga koriste za održavanje zdrave i čiste kože, kao i za tretiranje i sprečavanje pelenskog osipa kod djece.

Suvremena upotreba uključuje liječenje ispucale kože, promrzlina, ekcema, psorijaze, dermatitisa (pa i onog uzrokovanog x-zrakama), upalnih stanja kože, akni, ožiljaka , bolnih područja uzrokovanih dijabetesom, lezija uzrokovanih herpesom, facijalnih neuralgija, hemeroida, analnih fisura, upaljenih i proširenih vena, popucalih kapilara, svih vrsta vaginalnih infekcija.

Uljna mješavina za tretiranje atopijskog dermatitisa
15 ml bu macerata nevena
5 ml bu ploda divlje ruže
5 ml bu tamanua
5 ml bu noćurka
4 kapi eu njemačke kamilice
6 kapi eu rimske kamilice
8 kapi eu sjemena mrkve

Uljna mješavina za tretiranje vaginalne HPV infekcije
20 ml kantarionaSuvremena upotreba uključuje liječenje ispucale kože, promrzlina, ekcema, psorijaze, dermatitisa...
10 ml tamanua
50 kapi ravensare
20 kapi čajevca
20 kapi eukaliptusa polibraktee kt. kripton

Uljna mješavina za tretiranje bolnih hemoroida
20 ml bu tamanua
5 ml bu kantariona
5 ml bu macerata centele
12 kapi eu njemačke kamilice
6 kapi eu smilja
18 kapi eu čempresa

eu = eterično ulje
bu = biljno ulje

NAPOMENA : Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih eteričnih ulja, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete.

Navedeni recepti su samo informativne prirode, molimo za terapiju se obratite stručnom aromaterapeutu ili liječniku.

Ne odgovaramo za eventualne štetne posljedice nastale korištenjem ulja loše kvalitete.

© Sva prava pridržana – AROMATERRA CENTAR

Oshadhi biljno ulje kalofil (tamanu) možete kupiti ovdje.