Povezano

Aromaterapija

Tamanu ulje ili ulje kalofila

Većina preparata na tržištu razvijenih zemalja sadrži sastojke s dugom poviješću korištenja u zemljama iz kojih dolaze. Takav je slučaj sa tamanu uljem (Calophyllum inophyllum), tradicionalnim ljekovitim sredstvom u području Polinezije i jugoistočne Azije. Od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas napravljene su brojna istraživanja o ljekovitosti tamanu ulja, čime je otkrivena njegova ljekovitost kod zacjeljivanja kože, neuralgija, upalnih stanja, infekcija kao i njegova antioksidansna svojstva.

Izgled biljke i dobivanje ulja
Ime Calophyllum inophyllum dolazi iz grčkog jezika što znači "lijepi list". Stablo dugačkih grana može narasti i do 30 metara u visinu. Listovi su sjajni, tamno zeleni, ovalnog oblika sa malim bijelim cvijetovima i žutim središtem. Nejestivi zreli plodovi veličine marelice imaju tanki mesnati sloj s velikom košticom u sredini. Tamanu obično raste u obalnim područjima.Tamanu ulje djeluje protuupalno i antibakterijski.

Kada se plodovi sakupe i koštice otvore, na svjetlo dana izađe žućkasti središnji dio za koji se ne bi reklo da sadrži u sebi ulje. Međutim, nakon sušenja od oko mjesec dana, poprima tamno smeđu čokoladnu boju te postaje ljepljivo i puno ulja. Tada se ulje može lako istisnuti korištenjem mehaničkih preša. Ulje je bogate teksture i zelenkaste boje.

Djelotvornost tamanu ulja
Tamanu ulje primijenjeno na rane i druga oštećenja na koži ima sposobnost poticanja rasta novog tkiva, što ubrzava cijeljenje. U pacifičkom području, narodna medicina ga koristi kod porezotina, ogrebotina, opekotina, uboda insekata, mjehura na koži, ekcema i herpesa. Ovo ulje također pomaže kod bolnih stanja pa se tradicionalno koristi kod neuralgija, reumatizma i išijasa. Žene sa Polinezije koriste tamanu ulje za održavanje zdrave, čiste i mekane kože, a nanose ga i na dječju kožu radi sprečavanja problema kod nošenja pelena.

Protuupalno djelovanje tamanu ulje može zahvaliti sadržaju 4-fenil kumarina, kalofiloida i grupi ksantona. Svi ksantoni u tamanu ulju pokazuju protuupalna svojstva što objašnjava smanjenje svrbeža, oteknuća, boli i abrazija nakon lokalne primjene.

Tamanu ima značajno antibakterijsko djelovanje kao što je vidljivo iz antibakterijskih i antigljivičnih testova.
Ulje sadrži nekoliko snažnih baktericida i fungicida poput friedelina, kanofilola, kanofilične kiseline i inofinona. Kanofilična kiselina ima umjerenu antibakterijsku aktivnost u usporedbi sa ampicilinom i amoksicilinom protiv bakterije Proteus mirabillis koji je najčešći uzročnik infekcija mokraćnog mjehura, rana, septikemije i upale pluća kod hospitaliziranih pacijenata. Kanofilol je pokazao dobru aktivnost u usporedbi sa istim antibioticima protiv stafilokoka koji izazivaju brojne upale uz obilno gnojenje poput čireva, furunkula, apscesa. Tvar fridelin također je pokazala dobru aktivnost u usporedbi sa antibioticima protiv stafilokoka. Fridelin se također pokazao aktivnim u testovima protiv gljivičnih upala na stopalima. Umjerenu aktivnost friedelin pokazuje protiv uzročnika gljivičnih infekcija kose, kože i noktiju, brade i kožnih parazita. Stručnjaci su zaključili da bi upotreba tamanu ulja mogla biti efektivna u tretmanima velikog broja kožnih infekcija i očiju, kao i protiv kožnih parazita.

Tamanu ulje je osnovna terapija kod HPV-a.Ksantoni i kumarini tamanu ulju daju antioksidansna svojstva, specifično inhibirajući razgradnju lipida. Stanične membrane napravljene su od lipida. Lipidi su organske komponente uljnog karaktera i netopive u vodi. Lipidi uključuju masnoće, ulja, voskove, sterole i trigliceride. Antioksidansna svojstva tamanu ulja pomažu zaštiti kožnih stanica od oštećenja oksidativnim slobodnim radikalima i drugim oksidativnim tvarima.

Zbog zacjeljujućih, protuupalnih i antimikrobnih svojstava, ovo je ulje idealno za tretman širokog spektra kožnih poremećaja. Može se primijeniti nerazrijeđeno direktno na kožu. Nema izvještaja o popratnim pojavama nakon njegove aplikacije.

Tamanu ulje ima blagu i ugodnu aromu pa se stoga koristi u losionima, kremama, mastima i drugim kozmetičkim pripravcima. Vrlo se dobro apsorbira, ostavljajući kožu glatku i meku. Ulje daje sjaj koži bez osjećaja masnoće ili ulja na koži.

Zbog iznimnog djelovanja protiv humanog papilomavirusa, nezaobilazni je sastojak u izradi vaginaleta protiv HPV-a kao i drugih preparata koji se koriste kod bradavica i drugih kožnih promjena izazvanog ovim virusom.

Tamanu je odličan primjer tradicionalnog lijeka koje je potaknulo zanimanje javnosti radi efektivne uporabe u tradicionalnom okruženju i znanstvenih istraživanja koja podupiru ovu tradicionalnu uporabu. Ulje nudi olakšanje za brojne kožne probleme i dalo je vrlo veliki doprinos u bolnicama prilikom prve pomoći u tretmanu opekotina. Ono ispunjava tri značajna uvjeta: zdravo je za korištenje, ubiranje plodova ne dovodi do oštećenja okoliša, prikupljanje orašastih plodova donosi prihod lokalnom stanovništvu i potiče lokalnu ekonomiju malih zajednica.

Izvor: Studio Aromedica

Oshadhi biljno ulje kalofil (tamanu) možete kupiti ovdje.

Recepti s uljem kalofila: Tamanu ulje - rješenje za sve kožne probleme