Aromaterapija

Strije

Pitanje

Pozdrav! Molim za malu pomoć :)
Htjela bih si napraviti kremu za strije, imam ih na bedrima, još su crveno ljubičaste, a doma imam hrpu hladno tiještenih ulja.
Ja bih ta sva ulja koja imam izmiješala, biljno ulje lješnjaka, neven u bademovom ulju, ulje divlje ruže, ulje suncokreta, bademovo ulje, ulje noćurka, shea maslac... Ali se bojim da će biti premasno i da će se sporo upijati. Da li je isto napravila kremu ili uljnu mješavinu, ima li jednaku svrhu?


Odgovor

Poštovana,

Moja preporuka je da za tretiranje strija koristite mješavinu biljnih ulja. Vidim po popisu da imate dobar izbor biljnih ulja, a nekoliko njih se baš ciljano koristi kod strija.

Izrada kreme u ovom slučaju nije baš najbolja ideja, iz nekoliko razloga.
Prema Vašim pitanjima vidim da niste baš previše iskusni u izradi krema. Zatim, čak i za one koji su već majstori u izrađivanju prirodnih krema, izrada bilo kakve kreme za njegu tijela koja se treba izrađivati češće i u većim količinama je jednostavno prekomplicirana i oduzima previše vremena (barem je meni tako ...), pa se onda ipak odlučuju za „sirovu“ njegu tijela, znači mješavinama biljnih i eteričnih ulja.
I na kraju, a to je možda i najvažnije, za neke kožne poteškoće je korištenje uljne mješavine jednostavno učinkovitije od korištenja krema jer su biljna ulja ta koja najviše regeneriraju i zacjeljuju kožu.

Korištenje uljnih mješavina je izrazito blagotvorno za kožu, a uz pravilno korištenje neće biti problema kod presporog upijanja ili osjećaja masnoće na koži.
Važno je da zapamtite dva pravila: nemojte stavljati previše mješavine na kožu i stavljajte je na mokru ili vlažnu kožu.
Najčešća pogreška je korištenje biljnih ulja u prevelikoj količini. Obično se ima osjećaj „što više to bolje“, i što se veća količina ulja odjednom nanese na kožu, to će koža biti bolje nahranjena, mekana, glatka... To nije istina. Višak ulja će samo stvarati mastan trag na koži i neće se upiti. Znači, ulje treba doslovce utrljati u kožu dok se ne upije, a to znači za jedno korištenje nanijeti samo malu količinu ulja.
Zatim, ako ulje nanosite na mokru ili vlažnu kožu (nakon tuširanja ili kupanja), utrljavanjem stvarate emulziju ulja i vode koja se zadržala na koži. Ustvari, tako radite kremu bez emulgatora. Na taj način ulje će se još bolje upiti i koža će biti mekanija.

I još jedno pravila je vrlo važno kod njege kože, bez obzira radi li se o borama, aknama, ožiljcima, strijama ili celulitu. Redovitost i upornost. Bez obzira da koristite i najkvalitetniju moguću mješavinu, ako je nećete koristiti redovito i dugotrajno, rezultati će izostati.Sada da Vam konkretno objasnim što možete napraviti po pitanju strija. Ulja s kojim raspolažete su sva dobra za regeneraciju kože, ali ciljano za strije preporučila bih Vam slijedeću mješavinu:

40mL biljno ulje lješnjaka
40mL macerat nevena u bademu
20mL biljno ulje ploda divlje ruže

Takvu mješavinu nanosite na zahvaćena područja, na način kako sam opisala, dva puta dnevno.
Kada ćete primijetiti prve rezultate je vrlo individualno kod svake osobe, a ovisi o vrsti i kvaliteti kože, vrsti i veličini ožiljaka (strija), a također i o Vašem općem zdravstvenom stanju. Ugrubo bih mogla reći da bi većina trebala vidjeti poboljšanje u roku od jednog mjeseca do šest mjeseci.

Ako se odlučite i na kupnju eteričnih ulja, koja bi svakako „oplemenila“ Vašu mješavinu i poboljšala njeno djelovanje, tada razmislite o eteričnim uljima sjemena mrkve, ružmarina verbenona, ljekovite kadulje, smilja i bušina.

Na primjer, vrlo dobar recept za mješavinu protiv strija bio bi:

20mL biljno ulje plod divlje ruže
40mL biljno ulje lješnjak
20mL biljno ulje pšenične klice
20mL biljno ulje jojoba
3,5mL biljno ulje ružmarin verbenon
3mL biljno ulje sjeme mrkve
0,5mL biljno ulje bušin

I na kraju, nikako nemojte zaboraviti da ljepota dolazi iznutra. Pod time, ovaj put, ne mislim da ljepotu duše, nego na zdravu prehranu i dobar odabir dodataka prehrani :-) Zdrav i dobro uravnotežen organizam najviše od svega pomaže u regeneraciji kože i održavanju njene ljepote i zdravlja.

Lijepi pozdrav,
Vlatka Mileusnić