Aromaterapija

Psorijaza

psorijaza naslovnicaČitateljica Tatjana traži pomoć za svoje 12-godišnje dijete koje ima psorijazu.


Poštovana gospođo Tatjana,

Psorijaza je imunološka bolest kože koja ima nekoliko podtipova. Vaše dijete ima kapljičasti oblik psorijaze (psoriasis guttata), koji je najčešći kod djece. Kao što se i dogodilo u Vašem slučaju, promjena na koži je obično potaknuta streptokoknom infekcijom gornjih dišnih putova. Ukoliko ste se zaista odlučiti pristupiti ovom problemu prirodnom terapijom, možete biti sigurni da ste donijeli dobru odluku.

Naime, kreme koje ste do sada koristili (naročito kortikosteroidne kreme) djeluju u periodu trajanja tretmana, a kada se prestanu koristiti, problem se vraća, ponekad čak i u većoj mjeri. Prvo što trebate napraviti je prihvatiti da je terapija za psorijazu dugotrajna i zahtjeva veliku posvećenost, upornost i vjeru. Bit će boljih i lošijih perioda, koje treba prihvatiti kao takve. Vrlo je važno da razgovarate sa svojim djetetom i objasnite mu o kakvoj bolesti se radi, koju terapiju je potrebno primjenjivati. Vaše dijete više nije malo i sasvim je u redu da bude potpuno svjesno zašto treba raditi određene stvari. To spominjem jer ste napisali da ste bezuspješno pokušali uvesti promjene prehrane. Objasnite djetetu zašto je to potrebno.

Obzirom da je psorijaza izrazito psihosomatska bolest, između ostalog je od osobite važnosti i osobnost bolesnika, te povjerenje između bolesnika i terapeuta. Uz to, pacijenti oboljeli od psorijaze, kako bi se bolest što rjeđe i manje pojavljivala, trebaju voditi zdrav život, bez pretjeranog stresa te održavati dobru higijenu (i fizičku i psihičku).

Svjesna sam da ovo sve nije baš lako kada se radi o djetetu kojemu se trebaju „nametnuti“ neke promjene, ali trebate znati da postupate u najboljem interesu svog djeteta. Ponavljam, Vaše dijete ima pravo znati zbog čega se sve to događa. Nakon početnog bunta (a to nam je svima urođeno – borba protiv promjene), vjerujem da će i uvođenje nove prehrane, čišćenje organizma i sve ostalo što spada u terapiju biti lakše provoditi.

psorijaza (2)

Terapija

Terapija „iznutra“

Ovo je ustvari najvažniji dio terapije koja se nikako ne smije preskočiti.

1. DRENAŽA tj. ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Čišćenje organizma, primarno ciljano na jetru, je prvi korak kod svih bolesti, a naročito kod kožnih oboljenja. Ovaj tretman je potrebno izvoditi tri puta godišnje u pravilnim razmacima.

Bez obzira koji način čišćenje odabrali, svaka kura traje 3 tjedna (21 dan).

Ako do sada niste provodili kuru čišćenje, preporučam da za prvi put napravite dvije kure zaredom, s razmakom od tjedan dana (znači tri tjedna čišćenja, pa pauza tjedan dana, pa opet tri tjedna čišćenja). Spomenut ću nekoliko načina na koje to možete obaviti – svi su dobri i podjednako učinkoviti, Vi samo trebate odabrati koji Vam (i Vašem djetetu) najbolje odgovara.

a) dekokt korijena čička (čaj)

Čaj, odnosno dekokt,  se priprema na slijedeći način:

1 jušna žlica korijena čička se kuha u 3,5dcl vode 10 minuta, nakon toga se procijedi. Ovakav čaj se prije tri puta na dan, nezaslađen, prije obroka, tijekom tri tjedna.

Iako je terapija čičkom financijski najpovoljnija, trebam napomenuti da je takav čaj dosta gorak, pa ga djeca (a ni odrasli) ne vole piti. Isto tako, može biti problem kod spravljanja, jer je dekokt potrebno skuhati svježe tri puta na dan.

b) zelena glina (ventilirana – prigodna za oralnu upotrebu)

Glina vrlo često daje dobre rezultate kod psorijaze.

Kako je koristiti:

Navečer umiješajte jednu čajnu žličicu gline u 1,5dcl vode.

Prvi tjedan - glina se pije ujutro, na tašte, ne miješajući je (ostaviti talog na dnu čaše).

Drugi tjedan – ujutro promiješajte glinu u vodi drvenom žlicom, ostavite da malo odstoji i zatim se pije “glinena voda” na tašte. Ostane malo taloga.

Treći tjedan – promiješajte glinu i vodu drvenom žlicom, sve se zajedno popije na tašte.

Ovo je također financijski povoljan način čišćenja, a glinena voda nije toliko strašna po okusu. Prednost je što se uzima samo jednom dnevno.

c) hidrolat paprene metvice

Vrlo jednostavan način čišćenja jetre.

Doze se kreću od 10ml do 30ml hidrolata na dan (ovisno o starosti i težini osobe, te o težini problema s kožom), tijekom 21 dana.

Ne znam kolika je kilaža Vašeg djeteta, ali u principu djeca od 12 godina već mogu uzimati doze za odrasle. Zato, slobodno koristite maksimalnu dozu od 30ml.

Paprenu metvicu možete uzimati na nekoliko načina:

a) ujutro i navečer po 15ml hidrolata, pomiješano s vrlo malo vode;

b) ukoliko Vaše dijete ima naviku tijekom dana piti dosta tekućine, možete ukupnu količinu hidrolata (30ml) pomiješati s 1-2 litre vode, te neka polako pije tijekom dana. Jedna jušna žlica otprilike 10ml hidrolata, jedna čajna žličica je otprilike 5ml. Hidrolat paprene metvice je vrlo ukusan, pa ne bi trebalo biti problema s ovim načinom čišćenja. Ako je potrebno, hidrolat se može umiješati i u sok ili hladan čaj.

c) čišćenje jetre eteričnim uljima

Ukoliko ste zainteresirani za ovu opciju, molim da se obratite stručnom aromaterapeutu za upute o dozama ili eventualnu izradu kapsula.


2. CRNI RIBIZ KOD AKUTNOG POGORŠANJA


Kod akutnog pogoršanja može se koristiti list crnog ribiza kao imunoregulator. Najbolja vrsta pripravka crnog ribiza je S.I.P.F. otopina jer način izrade S.I.P.F.-ova (od svježeg bilja) najbolje očuva sva ljekovita svojstva.

3. ORALNO UZIMANJE BILJNIH ULJA

Uz čišćenje jetre, obavezno je oralno uzimanje biljnog ulja noćurka  kroz duži period vremena (2 mjeseca ili dulje, uz ponavljanje prema potrebi).

U pravilu, noćurak se uzima u dozi od jedne čajne žličice, tri puta na dan nakon jela. Okus nije previše ugodan nekim ljudima, pa se može pomiješati sa sokom, medom, sladom ili sl.

Dermalna terapija

Dermalna terapija uključuje mješavinu koja se izrađuje od biljnih ulja kalofila, ploda divlje ruže, macerata nevena i eventualno nara. Uključuju se eterična ulja narda, smriče, ružmarina verbenona i tanacetuma. Ukoliko niste vični u izradi takvih pripravaka, najbolje je da se obratite stručnom aromaterapeutu.
Uz navedenu mješavinu eventualno se koristi hidrolat rimske kamilice, koji se nanosi prije uljne mješavine.

Prehrana

Već ste spomenuli da ste pokušali promijeniti način prehrane, znači svjesni ste da je i to potrebno. Prehrana svakako utječe na stanje naše kože te je od izuzetne važnosti da ona bude ispravna ukoliko se radi o kožnom oboljenju. Dobro je da se Vaše dijete hrani raznovrsno, sezonski i hranom s našeg podneblja.

Pretpostavljam da ne trebam objašnjavati koja se hrana treba izbjegavati – slane grickalice, gazirani sokovi, masna, presoljena i pržena hrana...

I za kraj još ću samo spomenuti da je učinak sunca i kupanja u morskoj vodi izuzetno blagotvoran za bolesnike oboljele od psorijaze, pa ukoliko ste u mogućnosti, bilo bi dobro da svom djetetu omogućite što dulji boravak na moru tijekom ljetnih mjeseci.

Želim vam puno sreće i uspjeha,
Vlatka Mileusnić