Aromaterapija

Pšenične klice - prirodni antioksidans

Pšenica je poznata kao jedna od najvažnijih prehrambenih žitarica na svijetu,  jer se od njezinog brašna već tisućljećima po cijelom svijetu peku stotine raznih vrsta kruha i peciva. Pšenicu na tron među ostalim žitaricama stavlja i njezina prije svega bogata biokemijska i prehrambena vrijednost.

Zrno pšenice sadrži trigliceride, 10,2 % bjelančevina, 70,7 % ugljikohidrata i oko 2% masti, dok je od minerala najzastupljeniji fosfor (oko 50 %), te kalij (oko 30 %), dok ostatak otpada na magnezij, kalcij, željezo i druge elemente. Pšenica je jedina žitarica u kojoj ima karotena (provitamina A). Od vitamina topivih u vodi sadrži gotovo sve vitamine grupe B, a od onih topivih u mastima vitamine E, D i K. Uz već spomenute vitamine i minerale, biljno ulje pšeničnih klica posebnima čini i vrlo visok udio vitamina E, čak do sedam puta viši nego u ostalim uljima.

Iz klica koje se nalaze u zrnu tiješti se vrlo vrijedno i hranjivo biljno ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama (do 60%!). Kao i kod ostalih biljnih ulja treba imati na umu da je samo nerafinirano i hladno prešano ulje pšeničnih klica ono koje zadržava sve vrijedne sastojke – takvo se ulje može koristiti kao dodatak prehrani i u kozmetičke svrhe.
Ponekad je visoka cijena ulja pšeničnih klica sasvim opravdana. Naime, dobivanje hladno prešanog ulja pšeničnih klica izrazito je težak i kompliciran proces, prinos je najviše 13%, i tek je vrlo mali dio ulja na tržištu doista dobiven hladnim prešanjem. Drugi način je maceracija klica u nekom drugom hladno prešanom biljnom ulju, nakon čega se one tiješte, pa se dobije macerat s udjelom ulja pšeničnih klica oko 30%. Mnogi proizvođači ipak pribjegavaju vrućoj ekstrakciji i ekstrakciji otapalima zbog većeg prinosa, pa je stoga potreban oprez prilikom kupnje, jer se takvo ulje nikako ne smije koristiti oralno, a i u njezi kože nema neke vrijednosti.

Uz već spomenute vitamine i minerale, biljno ulje pšeničnih klica posebnima čini i vrlo visok udio vitamina E, čak do sedam puta viši nego u ostalim uljima! Zbog toga je, usprkos sadržaju višestruko nezasićenih masnih kiselina (do 60%), ulje vrlo stabilno. Preporuka je dodavati ulje pšeničnih klica (oko 10 %) drugim biljnim uljima radi sprječavanja kvarenja (užiganja).

Gdje u njezi kože koristiti ulje pšeničnih klica?
Najjači prirodni koncentrat vitamina E sadržan u ulju pšeničnih klica moguće je svakodnevno koristiti za njegu lica. Takvom dozom vitamina E sprječavaju se štetni vanjski utjecaji – vitamin E je poznati antioksidans!Zrno pšenice sadrži trigliceride, 10,2 % bjelančevina, 70,7 % ugljikohidrata i oko 2% masti, dok je od minerala najzastupljeniji fosfor (oko 50 %), te kalij (oko 30 %), dok ostatak otpada na magnezij, kalcij, željezo i druge elemente.
Ulje pšeničnih klica u njezi kože stimulira izmjenu tvari, štiti stanice kože od oštećenja, dokazano smanjuje nastanak i djelovanje bora, dubinski hrani i regenerira kožu, dok će suha, tanka, osjetljiva i ispucala koža posebno  cijeniti ovo ulje.
Ulje pšeničnih klica je također vrijedan dodatak u njezi upalnih kožnih bolesti, poput psorijaze i ekcema, zatim za njegu kože nakon opeklina i ozljeda te za tretiranje ožiljaka.

Oralno uzimanje ulja pšeničnih klica djeluje preventivno protiv aterosklerotičnih promjena i smanjuje kolesterol u krvi, a i vrlo je hranjivo i zdravo zbog nezasićenih masnih kiselina i vitamina E (naravno, samo ono koje je hladno prešano i nerafinirano!).
Ne smiju ga koristiti jedino osobe alergične na brašno odnosno pšenicu .

 

Recept za suhu kožu

30 ml biljnog ulja pšeničnih klica
5 ml biljnog ulja jojobe (lagano ulje koje koža dobro upija, vlaži te vraća elasticitet i životnost)
15 ml biljnog ulja avokada (brzoupijajuće ulje, vlaži, omekšava, bogato lecitinom, smanjuje neugodne tegobe suhe i zategnute kože
eterično ulje palmarose - 15 kapi
eterično ulje bušina - 15 kapi (potiče regeneraciju stanica kože, vrača vlažnost, djeluje na bore)

 

Recept za regeneraciju zrele kože (bore!)

25 ml biljnog ulja pšeničnih klica
15 ml biljnog ulja ploda divlje ruže (kod oštećene kože, pomaže u zacjeljivanju, regenerira, usporava starenje, bogato A vitaminom)
10 ml biljnog ulja argana (regenerira, kliničkim studijama dokazan proces usporavanja starenja kože...)
eterično ulje sjemena mrkve - 20 kapi (epitalizirajuće ulje)
eterično ulje bušina - 20 kapi (potiče regeneraciju stanica kože, vraća vlažnost, djeluje na bore).

Izvor: Centar Cedrus

Oshadhi biljno ulje pšeničnih klica možete kupiti ovdje.