Aromaterapija

Prirodni dezodorans

Pitanje:

Poštovana Vlatka,

imam sina od 16 godina koji je aktivan sportaš. Da mu se ne bi osjetio miris znoja na treningu, redovito šprica ispod pazuha razne dezodoranse. Bojim se za njegovo zdravlje jer znam da se ispod pazuha nalaze limfne žlijezde. Što bi mogao koristiti od prirode da neutralizira miris znoja, a da mu ne šteti?

Hvala na odgovoru.
Lijep pozdrav,
Tatjana

Odgovor:

Poštovana gospođo Tatjana,

Opravdano ste zabrinuti jer veliki broj dezodoransa prisutnih na tržištu mogu potencijalno biti vrlo štetni po zdravlje. Nabrojat ću samo neke sastojke koji predstavljaju rizik, a nalaze se u dezodoransima: parabeni, aluminij klorhidrat, ftalati, te razni sintetički sastojci.

Dobra vijest je da se ipak mogu pronaći dezodoransi koji djeluju, a ne sadrže te opasne sastojke. Možete ih pronaći u specijaliziranim bio dućanima, te nekim web dućanima koji prodaju prirodnu kozmetiku. Potražite samo oznaku da dezodorans ne sadrži parabene i aluminij, i eventualno da ne sadrži ni alkohol (ukoliko je koža osjetljivija).

Budite ipak malo i oprezni, jer se ponekad mogu pronaći proizvodi čija ambalaža djeluje obećavajuće (nacrtano cvijeće, lišće, naglašena riječ „Natur“ i slični marketinški trikovi), a ako se pročita INCI (popis sastojaka), mogu se pronaći parabeni i slične štetne tvari.

Ukoliko želite, možete mi se javiti na info@oshadhi.hr , pa ću Vam detaljnije opisati gdje možete pronaći proizvode provjerenih sastojaka.

Ako možda želite dezodorans iz kućne radinosti, recept je vrlo jednostavan: soda bikarbona. Obična soda bikarbona se nanese na područje pazuha (uz pomoć spužvice) i djeluje odlično dezodorirajuće (ali ne sprečava znojenje - učinak regulacije znojenja se može postići dodatkom određenih eteričnih ulja poput ljekovite kadulje, bušina i sl.). Ali, iz praktičnih razloga, soda je možda primjerenija za nanošenje ako su dlačice ispod pazuha uklonjene, jer se prah zadržava na dlačicama. Ako ste voljni eksperimentirati, sugeriram da isprobate ovaj načina dezodoriranja.

Srdačan pozdrav,
Vlatka Mileusnić