Aromaterapija

Njega suhe mlade kože

Pitanje

Poštovana, ako biste me mogli savjetovati koju uljnu mješavinu da napravim za moju kožu.
Imam 24 godine, koža lica mi je suha, pogotovo obrazi, dok je t zona manje suha. Zimi mi je koža naročito suha, dok je ljeti manjoj meri.
Imam blago crvenilo oko nosa ali to zaista nije mnogo, leti se na primjer ni ne vidi kada pocrnim, a zimi možda ako je vani baš hladno.
Imam problem s bubuljicama koje mi izlaze po obrazima pošto imam policistične jajnike, pa imam par flekica, ali nije ništa strašno, obično mi izlaze pred pms, ali bih voljela da ubacim neko ulje koje djeluje na njih.
Također bih voljela ubaciti neko ulje koje djeluje preventivno na pojavu bora.
Nemam alergije ni na jednu vrstu hrane, nisam radila nikakve tretmane kiselinama, abrazijama i sl.
Trenutno koristim Eucerin aqua porin light kremu za lice, ali bih voljela prijeći na prirodnu kozmetiku.
Za tijelo počela koristiti mješavinu kokosovog i sezamovog ulja, pa ponekad namažem lice sa njim, i koža mi bude bas lijepa ujutro, meka, nježna. Kao tonik koristim ružinu vodicu, a obično se umivam sa sapunom od kozjeg mlijeka.
Koja bi ulja najbolje odgovarala mojoj koži a da nisu komedogena? Hvala

Odgovor

Poštovana,

Vrlo mi je drago da ste odlučili koristiti prirodnu kozmetiku za njegu lica. Kao što ste i sami vidjeli na primjeru mješavine kokosovog i sezamovog ulja koje ste koristili za tijelo, koža voli prirodne sastojke, a naročito hladno prešana i nerafinirana biljna ulja.

Koliko sam shvatila, Vaš koža lica je mješovita (suhi obrazi, T zona manje suha ili masna) i problematična (prištići na obrazima).
Ako se slažete s tim opisom, predlažem da pogledate tekst o njezi mješovite kože.
U tekstu ćete vidjeti način čišćenja kože, njege tonicima, uljima i kremama, te dodatnu njegu u obliku pilinga i maski za lice.

Ukoliko Vam T-zona nije masna, već zaista samo malo manje suha od obraza, tada bi Vaša koža pripala u kategoriju suhe kože.

Njega suhe kože je nešto drugačija od njege mješovite kože u smislu sastojaka (sâm pristup je isti i njega svake kože se svodi na čišćenje- hidratiziranje-njega uljima ili kremama- dodatna njega).

Istovremeno, treba uzeti u obzir Vaše godine, te klasična njega suhe i zrele kože u Vašem slučaju neće biti primjenjiva (na primjer, za suhu i zrelu kožu odličan je shea maslac, ali kod mlađih osoba sa suhom kožom toliko intenzivan svakodnevni tretman nije potreban, te se shea maslac može koristiti eventualno kao dodatna njega).

Dakle, njega suhe, mlađe kože bi izgledala ovako:

1. Čišćenje kože
Lice možete čistiti na način kako je opisano u tekstu o mješovitoj koži.

2. Tonik za lice (hidratiziranje kože)
U tonik za suhu kožu se svakako preporuča dodati sok aloe vere koji dobro hidratizira kožu, te biljni glicerol.
Preporučeni hidrolati za Vaš tip kože bi bili: lavanda, njemačka kamilica, bugarska ruža, sjeme mrkve i smilje.
Ukoliko želite imate dodatnu prevenciju protiv bora, možete koristiti i hidrolat bušina.

Možete odabrati jedan hidrolat, njemu dodati sok aloa vera i biljni glicerol, te takvu mješavinu koristiti kao tonik. Također, možete i pomiješati nekoliko različitih hidrolata kako bi učinak bio još djelotvorniji.

Na primjer, recept za tonik bi mogao biti:
10mL sok aloa vera
15-20 kapi biljnog glicerola
50mL hidrolat lavanda
40mL hidrolat sjeme mrkve

Podrazumijeva se da hidrolati moraju biti prirodni, bez ikakvih dodataka (konzervansi, alkohol...).

Najbolji način korištenja tonika je raspršivanjem po licu, tako da svoju mješavinu ulijte u tamnu staklenu bočicu s raspršivačem (sprej pumpica). Tonik raspršite po čistom licu. Ukoliko ćete nakon toga koristiti uljnu mješavinu, nanesite je na još mokro lice (ne dozvolite toniku da se posuši), a ako koristite kremu, pustite da se tonik prvo posuši.

2. Njega lica – uljne mješavine i kreme
Uljne mješavine za njegu lica je vrlo jednostavno izraditi, treba samo imati dobru recepturu, kvalitetne sastojke, te čiste bočice od tamnog stakla u koje ćete uliti svoju mješavinu.

Za njegu mlađe suhe kože biljna ulja koja dolaze u obzir su: avokado, badem, kukui, makadamija, marelica, macerat centele u bademovom ulju.
Za dodatnu prevenciju protiv bora može se koristiti i neprženi argan, te plod divlje ruže.

Eterična ulja koja se dodaju u biljna ulja mogu biti: drvo ho, njemačka kamilica, prava i širokolisna lavanda, palmarosa, sjeme mrkve, smilje.
Za bore to su eterična ulja bušina i arapskog tamjanovca.
Dodatno antibakterijsko djelovanje protiv prištića se postiže eteričnim uljima čajevca, elemija, eukaliptusa divesa, timijana linalola...

Primjer mješavine za njegu lica:
5mL biljno ulje plod divlje ruže
10mL biljno ulje marelice
15mL biljno ulje makadamije
5 kapi eterično ulje sjemena mrkve
8 kapi eterično ulje palmarose
5 kapi eterično ulje drva ho

Za problem prištića na obrazima, možete napraviti mješavinu koju ćete koristiti samo lokalno, na područje prištića (znači ne za cijelo lice). Takva mješavina ima veću koncentraciju eteričnih ulja, te djeluje antibakterijski:

10mL biljno ulje lješnjaka
10 kapi eterično ulje čajevac
10 kapi eterično ulje timijan linalol

Nekim osobama više odgovaraju kreme od uljnih mješavina, ali ukoliko nemate iskustva s izradom prirodnih krema, najbolje je da se obratite stručnom aromaterapeutu koji izrađuje prirodnu kozmetiku, te koji može izraditi kremu prema Vašim potrebama.


Objašnjenja za izradu pilinga i korištenje maski za lice molim pogledajte u tekstu.


Vezano za prištiće koje dobivate, prvi korak u svim kožnim problemima je uvijek čišćenje organizma (prvenstveno jetre). Detaljan opis kako čistiti organizam prirodnim putem možete pogledati u tekstu ovdje.

Isto tako, preporuča se i konzumiranje kvalitetnih biljnih ulja, prije svega noćurka. Molim da upute pogledate u tekstu o prirodnoj kozmetici, na linku ovdje.

Istovremeno, obzirom da se u Vašem slučaju radi o policističnim jajnicima, preporučam da se obratite stručnom fitoterapeutu koji će Vam preporučiti terapiju. Moja sugestija je da se obratite dr. med. Kseniji Krajina Pokupec, koja je i stručni suradnik Naturale.

I za kraj, samo da spomenem crvenilo oko nosa. Teško je uspostaviti dijagnozu, ali pretpostavljam se radi o početku rozaceje. Ako želite poduzeti nešto i po tom pitanju, preporučam da pogledate naš tekst o eritrozi (početnom stadiju rozaceje).

Srdačan pozdrav,
Vlatka Mileusnić