Aromaterapija

Njega nakon depilacije

Pitanje

Jučer sam po prvi put bila na depilaciji intimne regije šećernom pastom. Po savetu kozmetičarke po dolasku kući samo sam se istuširala. Uveče je koža bila crvena i iziritirana pa sam nanela malo hidrantnog mleka za telo. Nadala sam se da će iritacija proći u toku noći, međutim, koža je i dalje iziritirana, crvena i pojavile su se male bele aknice. Šta da radim?
 
Odgovor

Poštovana,

Ovaj odgovor stiže prekasno za ovu depilaciju, ali možda će Vam pomoći za slijedeću.
 
Depilacija ili neka druga vrsta uklanjanja dlačica može biti vrlo traumatično za kožu, koja nerijetko pocrveni, bude nadražena i bolna. Kao prvu pomoći odmah nakon depilacije prirodna kozmetika nudi tri opcije: hidrolat, biljno ulje ili aloa vera gel. Opisat ću svako posebno.
 
Njega hidrolatima
Hidrolati su vrlo ljekoviti i učinkoviti kod njege oštećene ili nadražene kože. U većini slučajeva bit će dovoljno nekoliko puta raspršiti odgovarajući hidrolat na mjestu depilacije i crvenilo neće nastati ili će se vrlo brzo povući.
Kod izrazito osjetljive i tanke kože možda to neće biti dovoljno, ali vrijedi probati. Također, jednom kada nabavite hidrolat, možete ga koristiti za njegu lica.

Preporučeni hidrolati kod nadražene kože su hamamelis, kamilica (njemačka ili rimska), lavanda i sjeme mrkve. Važno je znati da hidrolati ne smiju sadržavati dodatke (alkohol, konzervanse i sl.), već dolaze u obzir samo čisti, potpuno prirodni hidrolati.

Za još bolji učinak, dodajte u hidrolat 5-10% aloa vera soka.

Hidrolat raspršite na mjesto depilacije nekoliko puta tijekom dana – broj nanošenja hidrolata nije ograničen.

Njega biljnim uljima
Druga mogućnost je da napravite uljnu mješavinu koju ćete tada imati za njegu kože nakon depilacije. Prednost ovakve njege je hranjivost biljnih ulja – osim što će ublažiti iritacije, mješavina će i nahraniti kožu.
Ima jako puno varijanti uljnih mješavina koje možete koristiti u svrhu ublažavanja iritacije i crvenila, spomenut ću samo nekoliko.

1. macerat nevena u bademu
Može se koristiti samo macerat nevena, bez dodataka drugih biljnih ili eteričnih ulja.

2. neven + shea maslac
Pomiješani macerat nevena u bademu i shea maslac (u omjeru 1:1 – ili 1:2 ako želite gušću konzistenciju) sprečavaju i/ili ublažavaju nadraženu kožu, i dubinski hrane kožu. Odličan izbor ako inače imate suhu i tanku kožu.

3. biljno ulje + eterična ulja
Kod nadražene kože, a naročito nakon depilacije, u principu se ne dodaju eterična ulja koja tada mogu dodatno iritirati kožu, ali ako inače imate neproblematičnu kožu i usudite se „igrati“, možete probati s mješavinom:
2 kapi eterično ulje rimske kamilice
4 kapi eterično ulje prave (ljekovite) lavande
do 30mL macerat nevena u bademu ili mješavina neven + shea maslac

Mješavinu (bilo koju od navedenih) nanesti na mjesto depilacije nekoliko puta (3-4) tijekom dana, nastavite i slijedeće dane ako je potrebno.

Njega aloa vera gelom
Aloa vera gel je već univerzalno sredstvo za njegu osjetljive, nadražene kože. Aloa umiruje kožu te je odlično vlaži.
Obzirom da je tržište prepuno raznim pripravcima s alojom, budite oprezni što kupujete. Gel treba biti što prirodniji, bez agresivnih konzervansa i sličnih dodataka. U Oshadhi web dućanu možete pronaći tri vrlo kvalitetna aloa vera gela, ali postoje i druge kvalitetne marke, pa je na Vama da odaberete.
Gel, kao i hidrolat i ulje, nanosite nekoliko puta tijekom dana, i nastavite i dalje koristiti ukoliko je potrebno.

Srdačan pozdrav,
Vlatka Mileusnić