Aromaterapija

Neven - melem iz vrta

Neven je, s pravom se može reći, “biljka kože”, jer nema kožne bolesti u kojoj neven ne može pomoći.Terapijska primjena nevena (Calendula officinalis) potječe iz starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao ljekovita biljka za liječenje bolesti kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka.

Ime „calendula“ dobiva od latinske imenice calendae (prvi dan u mjesecu), a povezuje se s tim što se cvjetovi otvaraju s izlaskom sunca a zatvaraju sa zalaskom. Inače, u narodu je neven poznat kao barometar za kišu: ako su cvjetovi u jutro zatvoreni tada će u toku dana sigurno padati kiša! Neven, čija je domovina južna Europa, uzgaja se posvuda u umjerenim područjima Europe , u vrtovima, a može se naći i "divlji" uz puteve i plotove. Srodan je s tratinčicom.

Botanički opis nevena
Macerat nevena (dobiven maceriranjem u nekom biljnom ulju, hladno prešanom nerafiniranom, poput sezama, maslinovog ili makadamijinog ulja) je apsolutno prirodan kozmetik koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu.

Neven (Calendula officinalis, porodica Asteraceae) većinom je jednogodišnja zeljasta biljka, rijetko dvogodišnja. Naraste 30-50 cm u visinu. Ima razgranate, uspravne, dlakave stabljike. Listovi su također dlakavi, duguljasti, donji se postepeno sužuju u kratku okriljenu peteljku, a gornji listovi su sjedeći. Glavica je tamno-žute do narančaste boje, u promjeru 2 do 5 cm, građena od obodnih jezičastih i središnjih cjevastih cvjetova.

Vrijeme cvatnje:
cvjetovi nevena skupljaju se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

Miris i okus:
cvjetovi mirišu osebujno po nevenu, okus im je gorak, a listovi slatkasto-gorki.

Branje i prerada:
cijele razvijene cvjetove nevena beremo za vrijeme sunčana vremena, te ih sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu (radi očuvanja prirodne boje - inače, nevenovi cvjetovi koriste se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji, ili za bojenje kupki). Sušenje mora biti brzo, na temperaturi do 35 stupnjeva. Od osušenih cvjetova odvajaju se latice od čaške te se još dosušuju. Od svježih cvjetova može se napraviti tinktura ili mast. Listovi se beru rjeđe.

Ljekoviti sadržaj: kalendulin, karotinoidi, albumin, likopen, flavonoidi, organske kiseline: jabučna, salicilna, palmatinska, voloksantin, citroksantin, rubiksantin, smole, žuto mastilo, šećer, bjelančevine, encimi, guma, fitosterol, kalcij, sumpor, vitamin A-karotenoid, esencijalno ulje koje sadrži seskviterpenske okside. Droga između ostalog sadrži i puno triterpena: amirine, arnidiol, faradiol. Sadrži 2-5% saponozida.

Farmakološko djelovanje nevena

Neven omekšava kožu, tonizira i vlaži, zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku.Neven je, s pravom se može reći, “biljka kože”, jer nema kožne bolesti u kojoj neven ne može pomoći, rabili ga za vanjsku ili unutarnju primjenu i to u liječenju akni , bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, opeklina , osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, rana (gnojnih rana), rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata itd.

Macerat nevena (dobiven maceriranjem u nekom biljnom ulju, hladno prešanom nerafiniranom, poput sezama, maslinovog ili makadamijinog ulja) je apsolutno prirodan kozmetik koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu. Kožu omekšava, tonizira i vlaži, zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku.

Neven dakle pomaže kod doslovno svih bolesti, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože kao i kod bolesti limfe.

Neven u liječenju vanjskih i unutarnjih oboljenja djeluje tako da:
- pospješuje znojenje,
- pojačava izlučivanje mokraće,
- umiruje grčeve (crijeva, želuca i glatkih mišića),
- uravnotežuje mjesečni ciklus,
- liječi bolesti živaca,
- liječi bolesti unutarnjih organa želuca, jetre i žuči (žučne tegobe!),
- koristi se za razna ispiranja izvana i iznutra, kod povreda, upala i infekcija, dekubitusa i modrica,
- vrlo ljekovito djeluje u liječenju bolesti vena,
- djeluje antikancerozno i to kod rana kože, maternice, želuca i grla...

Primjena nevena

Za vanjsku uporabu neven koristimo u obliku uljnog macerata ili CO2 ekstrakta.

Za vanjsku uporabu neven koristimo u obliku uljnog macerata (alkoholni macerat se još naziva i tinktura) kod liječenja rana, opeklina i upalnih bolesti kože, ekcema i psorijaze, dekubitusa, modrica, sprečava nastanak ožiljaka itd. Uljni macerat nanosi se na kožu lokalno, najmanje dva puta na dan.

Znanstveno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a osim toga sprječavaju upale.

Kod unutarnje primjene neven uzimamo kao infuz (čaj) ili kao tinkturu kod žučnih tegoba, bolnih grčeva, menstrualnih grčeva, čira na želucu ili dvanaesniku, te s ciljem diaforetičnog i diuretičkog djelovanja:
-alkoholni macerat tj. tinktura uzima se u dozi do 2 g na dan (kao koleretik).
-infuz se priprema od 2 g droge na 250 mL vruće vode, nakon čega odstoji 15 minuta i pije se tri puta na dan pola sata prije obroka. Kod lokalnog ispiranja kože ili za grgljanje mogu se koristiti i veće koncentracije: 4 g droge na 250 mL.

Neven se dobro miješa s ostalim ljekovitim biljem poput maslačka, gospine trave, gaveza, stolisnika i sl. U terapijskim se mješavinama ulje nevena često miješa s uljem gospine trave (kantariona) s kojim djeluje sinergistički i tvori mješavinu vrlo širokih terapijskih svojstava. U mješavini biljnih ulja macerat nevena dodaje se u količini do 25 %.

Kontraindikacije:
Kontraindikacija najčešće nema, no česte su alergije kod osoba alergičnih na ambroziju. Kod trudnica je potreban oprez pri oralnom uzimanju zbog emenagognog djelovanja, te kod estrogen ovisnih tumora (poput nekih tumora dojke i jajnika). Ne koristiti u kombinaciji s barbituratima.

CO2 apsolut nevena

Glavna prednost korištenja tekućeg CO2, kao otapala, je što ne zaostaje u biljnom materijalu prilikom ekstrakcije - otapalo potpuno otpari i ostaje samo biljni materijal.Na tržištu se može naći neven CO2 koji se razlikuje od klasičnog macerata nevena po procesu dobivanja, koncentraciji i djelovanju.
Dobiva se tako da se biljni materijal prelije s tzv. superkritičnim ugljičnim dioksidom tj. tekućim ugljičnim dioksidom, pod određenim tlakom i temperaturom, pri čemu tekući ugljični dioksid ekstrahira ljekovite komponente.

Tada se takva tekuća masa oslobodi puštanjem ventila i izlaganjem atmosferskom tlaku gdje kompletni ugljični dioksid otpari. Nakon otparavanja ostaje tzv. CO2 apsolut, guste žuto-smeđe, smolaste mase.

Glavna prednost korištenja tekućeg CO2, kao otapala, je što ne zaostaje u biljnom materijalu prilikom ekstrakcije - otapalo potpuno otpari i ostaje samo biljni materijal (za razliku od organskih otapala koja se koriste za proizvodnju nekih drugih apsoluta, primjerice dobro poznatog jasmina).
CO2 ekstrakt nevena ima još jednu prednost pred maceratom nevena: nema zaostataka sluzi biljke što ponekad postoji u maceratima.

Dobivena masa sadrži izrazito koncentrirane komponente, pa se prilikom kupnje CO2 apsoluta nevena on mora razrijediti: 10 mL nevena CO2 se ugrije u vodenoj kupelji (na otprilike 60 stupnjeva) te doda u 90 mL biljnog ulja jojobe ili makadamije.
Jojobina prednost je što nije kvarljiva i što produžuje trajnost samog nevena (za razliku od klasičnog macerata nevena koji je prilično nestabilan i lako užegne).
Tako dobivenu mješavinu otopljenog nevena umiješanog u jojobu nazivamo radna smjesa koja je, unatoč razrjeđenju od 10 puta, i dalje jako koncentrirana, stoga je u izradi prirodnih krema, ili uljnih mješavina za njegu ili tretman kože, stavljamo 1-2 % na ukupnu masu. Radnu smjesu CO2 apsoluta nevena upotrebljavamo za iste indikacije kao i uljni macerat nevena.

Izvor: Centar Cedrus

Oshadhi macerat nevena možete kupiti ovdje
Oshadhi CO2 apsolut neven CO2 ovdje.