Aromaterapija

Matičnjak (melisa)

Matičnjak (Melissa officinalis) je poznat od davnine kao biljka koja jača i krijepi dušu i tijelo. Ime melisa potječe od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek sakupljala mirisni med sa bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka. Ljudi su vrlo rano prepoznali ljekovita svojstva matičnjaka, pa tako Plinije spominje recepturu s vinom kao lijek za ugrize škorpiona i zmija, a Paracelzus ga cijeni kao biljku koja u potpunosti revitalizira tijelo

Matičnjak djeluje smirujuće i koristi se kod nemira, stresa i nesanice.Opis biljke
Matičnjak je trajna biljka sa četverokutnom stabljikom. Naraste do visine od 60 cm, ima dlakave jajolike listove. Intenzivnog je mirisa po limunu radi sadržaja eteričnog ulja. Koristi se nadzemni dio biljke koji se bere prije ili za vrijeme cvatnje. Potrebno ju je nježno ubrati i sušiti na toplom i prozračnom mjestu. Osim esencijalnog ulja, biljka sadrži fenolne kiseline, flavonide i druge sastojke.

Indikacije
Melisa je biljka sa cijelim nizom blagotvornih djelovanja na organizam. Važan je njen miris koji pomaže kod psihičkih problema. Pravu vrijednost osjetiti će osobe koje su napete, izmučene patnjom ili bolešću, jer ova biljka krijepi duh. Svakako je preporučujem kod stresnog poremećaja, depresije i anksioznih stanja gdje se može primjenjivati uz valerijanu, kamilicu, lavandu i druge ljekovite biljke. Slično djelovanje imaju i eterična ulja ovih biljaka. Nezaobilazna je kod liječenja strahova posebno straha od bolesti (hipohondrije).

Kod uzimanja preparata svježe biljke matičnjaka, što je ujedno i najkvalitetniji preparat, djelovanje će se najprije odraziti u probavnom sustavu. Pomaže kod poremećene i neregulirane probave, spazama i nadutosti te kod želučanih bolova poput gastritisa ili žgaravice.

Eterično ulje matičnjaka vrlo je rijetko i skupo, te se često patvori stoga je potreban oprez. Indikacije su mu slične kao i kod biljke matičnjaka. Dobro djeluje kod ubrzanog rada ili osjećaja pojačanog lupanja srca, nesanice, tjeskobe i reguliranja probave. I esencijalno ulje, kao i biljka djeluju na fizičkoj i psihičkoj razini, radi čega je ova biljka vrlo cijenjena.

Primjena u kulinarstvu Eterično ulje matičnjaka je vro skupo i dragocjeno - čuvajte se patvorina!
Časne sestre Karmelićanke su u Francuskoj proizvodile tinkturu od matičnjaka pod nazivom Eue de melisse des Carmes. Ta tinktura je bila, a i danas je, ljekovito sredstvo za liječenje depresije, lupanja srca, migrene, napetosti, nadraženosti, nesvjestice, noćnog gušenja, straha i treme, slabog pamćenja i zamora. Pripisivana su joj i čudotvorna svojstva tako da postoje zapisi iz 17 st. o ljudima koji su doživjeli stotinu i više zbog redovite konzumacije Karmelićanske vode tijekom doručka.
Matičnjak ima začinska svojstva pa se često koristi u kulinarstvu. Koristi se za začinjavanje raznih vrsta salata, svježeg povrća, biljnih umaka, gljiva, kao dodatak jelima od divljači te za pripremu biljnih juha, polpeta, salata i biljnog čaja. Specijalitet je pripremiti palačinke sa svježim listovima matičnjaka. Svježe isjeckani listovi matičnjaka mogu se dodavati i raznim slatkim i slanim namazima.

Izvor: Studio Aromedica

Oshadhi eterično ulje matičnjaka možete kupiti ovdje