Aromaterapija

Mandravasarotra (Saro) – antiinfektivno ulje nove generacije

Eterično ulje pomalo neizgovorljivog imena – mandravasarotra – je relativna novost u svijetu aromaterapije. Vodi se i pod nazivom "saro".

Biljka latinskog naziva Cinnamosma fragrans endemski raste na Madagaskaru, u sušnim šumama na silikatnom tlu duž sjeverno-zapadne obale. Među tradicionalnim iscjeliteljima Madagaskara poznata je i pod nazivom “biljka koja odbija zlo”, a koristi se zbog svojih jedinstvenih antimikrobnih svojstava. Dobiveno eterično ulje će najvjerojatnije postati jedno od najzanimljivijih ulja u aromaterapiji.

Djelovanje i indikacije

Mandravasarotra - saroBiljka saro se koristi na mnogo načina: korijenom se liječi kašalj, astma i dizenterija, a lišće je poznato po snažnom djelovanju na rane i apcese, te po općenitom tonificirajućem djelovanju.
Dekokt listova se daje premršavoj ili pretiloj djeci, kod teških poroda i kao imunomodulator.

Pleme Tanala koristi saro tijekom tradicionalnih borbi između muškaraca – borci piju čaj od listova prije borbe kako bi prikupili snagu i hrabrost. Eterično ulje pokazuje snažno antiinfektivno djelovanje, pa čak daje puno bolje rezultate od uobičajenih eteričnih ulja koja se koriste u liječenju ili prevenciji nekih bolesti poput kandidoza, vaginalnih infekcija ili pak svinjske gripe.

Saro dobro djeluje protiv nekih vrlo rasprostranjenih gljivica i bakterija:
- gljivice Candida albicans (uzrokuje vaginalne gljivice)
- bakterije Staphylococcus aureus (uzrokuje kožne infekcije, upale pluća, meningitisa, upale krajnika i sinusa, sepse)
- bakterije Escherichia coli (uzrokuje infekcije mokraćnog sustava, cistitis i crijevne bolesti)

Bakterije kod kojih je saro pokazao izvrsan učinak (duplo snažnije djelovanje od eteričnih ulja koja se inače koriste) su:
- bakterija Salmonella typhi (uzročnik salmoneloze)
- bakterija Neissseria gonorrhoeae (uzročnik gonoreje)
- bakterija Gardnerella vaginalis (uzročnik bakterijske vaginoze)
- bakterija Listeria seeligeri (uzrokuje listeriozu čija posljedica može biti encefalitis, pobačaj, mastitis, keratokonjuktivitis)
- bakterija Shigella sonnei (uzročnik dizenterije)
- bakterija Pasteurella multicida (uzrokuje infekcije nakon ugriza životinja)

Uz antibakterijsko djelovanje, saro se pokazao i kao vrlo djelotvorno antivirusno sredstvo. Ta sinergija djelovanja ga čini idealnim uljem u prevenciji ili liječenju većine infekcija, a pogotovo virusnih infekcija kod kojih dolazi do bakterijske superinfekcije. Korištenjem eteričnog ulja saro istovremeno djelujete na viruse i bakterije.
Mandravasarotra - saro
Lista indikacija korištenja ovog izuzetnog eteričnog ulja je poduža, pa ćemo spomenuti samo neke:
- virusne i bakterijske infekcije dišnog sustava (gripa, prehlade, sinusitisi, otitisi, brohnitis, angine…) - mokraćne infekcije (cistitis)
- ginekološke infekcije (vaginitis, kandidoze)
- infekcije usne šupljine (gingivitis, čirevi, afte, apcesi)
- dermalne gljivične infekcije
- smanjen imunitet
- bolovi svih vrsta (zbog analgetskog djelovanja)

Djelovanje mandravasarotre na živčani sustav


Kao općeniti tonik za cijeli organizam, primjenjuje se kod umora, stresa i psihofizičke iscrpljenosti. Za sinergijsko djelovanje s drugim eteričnim uljima, pomiješajte saro s eteričnim uljima timijana tujanola, drva ho, čajevca u biljnom ulju badema.

Mandravasarotra - saro

Kako koristiti eterično ulje saro?

Laici mogu koristiti saro u inhalacijama i difuzerima, kao i razrijeđenog u biljnom ulju kod masaže ili lokalnog nanošenja. Stručni aromaterapeuti će ovo ulje primjenjivati i u kapsulama, vagitorijima, supozitorijima.

Difuzeri

Pročistite svoje životne prostore sâmim uljem, ili u sinergiji s ostalim uljima sličnog djelovanja. Na primjer, uz saro možete koristiti ravensaru, eukaliptus radiatu ili niauli da pojačate protuvirusno djelovanje; čajevac ili kajeput za antibakterijski učinak, a kod dodatkom ružmarina verbenona pojačat će se mukolitičko djelovanje. Takve mješavine možete koristiti kao prevenciju u doba gripe, ili u spavaćoj sobi bolesnika u akutnom razdoblju.

Masaže

Mješavine za masaže možete i sami napraviti. Za početnike se preporuča da ne premašuju koncentraciju od 2,5-3% eteričnih ulja u biljnom ulju (50-60 kapi eteričnog ulja na 100mL biljnog ulja). Jedno od standardnih biljnih ulja za masažu je badem, koji zadovoljava uvjete upojnosti i klizavosti.
Primjer dobre antiinfektivne mješavine za masažu je kombinacija sara i eukaliptusa radiate u biljnom ulju badema.

Lokalno dermalno nanošenje
Koristeći veće koncentracije eteričnih ulja i nanošenjem mješavine na lokalizirana područja, možete djelovati direktno na određeni problem. Takve mješavine se nanose u tankom sloju nekoliko puta na dan i obično se rade u nekom brzo upojnom biljnom ulju (makadamija, lješnjak) kako bi eterična ulja što prije prodrla do oboljelog organa.
Primjeri poteškoća kod kojih se koriste dermalne mješavine visokih koncentracija su gripa, sinusitis, suhi kašalj...

 
Mandravasarotra - saro
Saro je, usprkos svom snažnom djelovanju, vrlo blago ulje u smislu svih vrsta primjena, te ga možete koristiti u terapeutskim dozama bez straha od iritacije kože ili dišnih organa.

Trudnice i dojilje- prije korištenja se trebaju obratiti stručnom aromaterapeutu.

Zaključak

Eterično ulje mandravasarotra (ili saro) svojim svojstvima i djelovanjem predstavlja nove izazove u aromaterapiji. Predviđa se da će uskoro postati popularno poput čajevca i ravensare, pogotovo jer njegovo djelovanje se može opisati kao mješavina ta dva ulja (antibakterijski i protuvirusno).

Eterično ulje saro - mandravasarotru možete kupiti ovdje.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić