Aromaterapija

Lješnjak – od čarobnjaštva do moderne kozmetike

ljesnjak-drvoBiljno ulje lješnjaka ( Coryllus avellana ) bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kao i manje količine ostalih vitamina B, te vitamin E. Zbog svog sastava ulje lješnjaka ima smisla uzimati oralno, mada to nije uobičajeno - osim u egzotičnijem kulinarstvu.
Ulje lješnjaka se prvenstveno preporuča u dermalnom korištenju zbog svojeg izuzetnog djelovanja na kožu: vrlo se brzo upija i ne ostavlja mastan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože.

Simbol čarobnjaštva i mudrosti

Kelti su povezivali lješnjak s mudrosti i pjesničkom inspiracijom. Prema legendi, devet lijeski je raslo pored svetog jezera. Privučen magičnom jezeru, losos je pojeo plodove lješnjaka i tako postao Losos Mudrosti. Upecavši ga, jedan stari druid je naredio svom učeniku Fionnu mac Cumhaillu da skuha lososa, ali mu je rekao da ga ne smije okusiti. Slučajno opekavši prst sokom od kuhanja, Fionn je instinktivno stavio prst u usta i tako dobio svu lososovu mudrost – od tada je znao svu prošlost, sadašnjost i budućnost Irske, te je postao najpoznatiji heroj i vođa.

Druidi su vjerovali da energija lješnjaka podiže naš duh i tako nam omogućava odbacivanje starog i prihvaćanje novog. Lijeska i njeni plodovi su simbolizirali učenje i moć iscjeljivanja, te se smatralo da se iznenadna inspiracija, uvid ili intuicija događa pod čarobnim djelovanjem lješnjaka.

Od drva lješnjaka oduvijek su se radili razni štapovi – ritualni druidski štapovi, srednjovjekovni ljesnjak-plodštapovi za borbu, pastirski štapovi ili uobičajeni štapovi za hodanje. Zanimljivo je da se lijeska koristila za izradu čarobnih štapića, jer je navodno izvrstan vodič okultnih energija. Takvi štapići su se često koristili u borbi protiv crne magije. Osim toga, lijeska je najčešći materijal za izradu rašlji koje najradije koriste rašljari u potrazi za vodom, ali i za skrivenim blagom i raznim energijama Zemlje.

Njega kože

ljesnjak-grancicaU njezi kože i kod izrade prirodne kozmetike, biljno ulje lješnjaka se primarno koristi za masnu i mješovitu kožu, te za problematičnu kožu s aknama. Zbog svoje visoke upojnosti vrlo brzo prodire u kožu i ne ostavlja mastan trag. Isto tako, zbog svojeg adstringentnog svojstva povoljno djeluje na kožu s proširenim porama. Kožu tonizira i zateže i na taj način održava njenu elastičnost i čvrstoću.

Uz biljno ulje lješnjaka, za njegu masne kože se preporučuju eterična ulja elemija, eukaliptusa divesa...

Preporučeni hidrolati za masnu kožu su neroli, ružmarin verbenon, čajevac. Ako postoji problem proširenih pora, dodaje se hidrolat hamamelisa ili paprene metvice. U hidrolate možete dodati do 10% soka aloe vere.

Način korištenja mješavine: na čisto lice obilato nanesite hidrolat (neroli ili mješavine gore navedenih hidrolata). Najbolje je hidrolat raspršiti po licu. Dok je lice još mokro od hidrolata nanesite 1-2 kapi biljnog ulja lješnjaka ili mješavine biljnog i eteričnih ulja i dobro umasirajte u kožu.

Ovim načinom korištenja koži pružate sve blagodati kreme (i vodenu i lipidnu fazu), ali bez dodatka emulgatora.

Uz navedena eterična ulja možete koristiti i još: atlaski ili himalajski cedar (smanjuje lučenje masnoće), geranij burbon, drvo ho, ili palmarosa (ukoliko postoji problem nastajanja čireva), kajeput ili čajevac (antibakterijsko djelovanje), prava lavanda (umiruje kožu), ružmarin verbenon (uravnotežuje lučenje masnoća), sjeme mrkve (izuzetno regenerira kožu), timijan linalol (antibakterijsko djelovanje), njemačka kamilica (djeluje protuupalno)...

Primjena kod problema s venama i kapilarama

Biljno ulje lješnjaka je preporučljivo koristiti iz dva razloga: vrlo brzo se upija u kožu, te na taj način ljesnjak-plod-2 omogućava eteričnim uljima da što prije prodru u organizam i započnu sa svojim ciljanim djelovanjem. Drugi razlog je što lješnjak učvršćuje kapilare, potiče regeneraciju stanica, te pospješuje cirkulaciju. Mješavina pomno odabranih eteričnih ulja i biljnog ulja lješnjaka čini sinergiju koja vrlo brzo i učinkovito rješava probleme proširenih i/ili upaljenih vena, te popucalih kapilara. Redovitim i ispravnim korištenjem već nakon tjedan dana osjeti se značajno poboljšanje u smislu smanjenja bolova i osjećaja težine u nogama.

Eterična ulja koja se dodaju u mješavine za vene i kapilare su čempres, tršlja, lavandin abrial, pačuli, virđinijski cedar, limun, sjeme mrkve. ljesnjak-biljka-veca

Primjena kod strija, ožiljaka i celulita

Kao i kod proširenih vena, biljno ulje lješnjaka je iz istih razloga djelotvorno kod tretiranja strija, ožiljaka i celulita: velika i brza upojnost pogoduje djelovanju eteričnih ulja, dok i samo ulje potiče cirkulaciju i regeneraciju stanica. Isto tako, sadržaj vitamina E ubrzava proces zacjeljivanja kože. Velika je i prednost što lješnjak ne ostavlja mastan trag na koži, pa se mješavine mogu nanositi i neposredno prije odijevanja.


Dodatne primjene lješnjaka

ljesnjak-plod-4Zbog već nekoliko puta spomenutog svojstva velike upojnosti, biljno ulje lješnjaka je ulje izbora kod svih terapeutskih mješavina kod kojih je bitno brzo prodiranje eteričnih ulja u organizam. Bilo da se radi o recepturi koja djeluje na gljivice na stopalima, ili o mješavini protiv bolova, lješnjak omogućava brzi učinak. Većinu takvih mješavina Vam može napraviti stručan aromaterapeut.

Oshadhi biljno ulje lješnjaka možete kupiti ovdje.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić