Lavanda ili lavande?

Malo znane stvari o svima poznatoj biljci

lavanda1Jeste li kupovali svežnjiće “lavandinih” listova na tržnicama kako biste istjerali dosadne moljce iz garderobnih ormara? Sigurno ste barem jednom vidjeli ili kupili bočicu eteričnog ulja “lavande”, možda baš na placu, u prozirnim bočicama koje stoje na žarkom suncu i sadrže gustu i masnu tekućinu!? A možda ste bili i masirani uljem u koje je dodano eterično ulje “lavande”? No, jeste li doista upoznali pravu lavandu?

Pod imenom “lavanda”, kriju se brojne biljke. U biti, postoji cijeli rod lavandi (latinski: Lavandula ) kojem pripada četrdesetak različitih vrsta, brojnih križanaca te uzgojenih klonova lavandi. Premda možda pomišljate da takva činjenica zanima isključivo botaničare čiji je posao klasifikacija biljaka, imajte na umu kako razne vrste, te njihova eterična ulja, imaju sasvim različito djelovanje, a neke lavande su poznate i po neželjenim, toksičnim učincima na organizam.


U nastavku ćemo opisati kako prepoznati pravu lavandu i njeno eterično ulje, te kako pravilno upotrebljavati eterična ulja različitih vrsta lavandi. Najčešće vrste lavandi čija eterična ulja nalazimo na tržištu su:

• prava lavanda (Lavandula officinalis, sinonimi: L. vera, L. angustifolia)
• širokolisna lavanda (Lavandula spica, sinonim: L. latifolia)
• španjolska lavanda (Lavandula stoechas, čita se “stehas”)
• lavandini (Lavandula x hybrida)

Stanište prave lavande je u južnoj Francuskoj, gdje raste u brdima Provanse, čak do 1500 metara nadmorske visine. Ona u prirodnom staništu nikada ne raste uz more. Bliže moru raste širokolisna lavanda.

U Hrvatskoj je svima poznata “hvarska lavanda”. No, to nije prava lavanda. Radi se o lavandinu, lavanda6križancu prave lavande i širokolisne lavande. Nemojte stoga govoriti o hvarskoj lavandi već o hvarskom lavandinu.  Čak i u Istri na obradivim površinama uglavnom ne raste lavanda, već također lavandin. Zašto je tako? Prava lavanda sadrži relativno male količine eteričnog ulja, stoga je njeno ulje relativno skupo. Nasuprot tome, lavandini daju izdašnije količine eteričnog ulja i isplativiji su za proizvodnju. Eterično ulje lavandina po mirisu daleko zaostaje u kvaliteti, a ima i posve drugačije djelovanje od eteričnog ulja prave lavande.

Prava lavanda

Eterično ulje prave lavande ima slatkast, medno-cvjetni miris i ne smije imati bockavi miris. Na   lavanda3bočici mora precizno pisati latinsko ime Lavandula officinalis ili sinonimi Lavandula angustifolia ili Lavandula vera . Na žalost, neki proizvođači prodaju patvorena ulja lavande pod tim latinskim nazivom. Pa kako prepoznati eterično ulje prave lavande? Osim napisanog latinskog naziva, prodavač vam mora dati na uvid, ako zatražite, kemijski certifikat. Naime, podrobna kemijska analiza (nazvana plinska kromatografija) mora biti napravljena za svako kvalitetno eterično ulje na tržištu. Takva analiza lako razotkriva prodavače i distributere koji pod imenom prave lavande prodaju patvorine.

Za eterično ulje prave lavande kažemo da je “majka među uljima”: blagog je djelovanja, ne iritira kožu i što je najvažnije, jedino ono, od svih vrsta lavande, djeluje jako smirujuće. Pomaže kod nervoza i nesanica, te opušta mišiće napete od radnog dana, stresa i fizičke aktivnosti. Koristi se u masaži: cijelo tijelo se masira smjesom od 40 mL bademovog ulja u koje ste dodali 40 kapi eteričnog ulja prave lavande.

Možete napraviti i kupku: u 100 mL sojinog vrhnja dodajte 40 kapi eteričnog ulja prave lavande, snažno miješajte 5-10 minuta dok se ulje ne rasprši u sojinom vrhnju, ulijte u kadu s toplom vodom prije nego uđete, i - uživajte!

Širokolisna lavanda

Eterično ulje širokolisne lavande (L. spica, L. latifolia) ima blago bockavi miris, osvježavajuću notu i u usporedbi s eteričnim uljem prave lavande ima manje sladak miris. No, ako razmišljate o upotrebi eteričnih ulja raznih vrsta lavandi u kozmetici, upravo je ovo eterično ulje najblagotvornijeg djelovanja na kožu.

Izvrsno regenerira kožu, masnu, suhu i oštećenu. Ukoliko imate suhu kožu, dodajte u 30 mL hladno prešanog biljnog ulja badema,  15-20 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande i nježno utrljajte u kožu neposredno nakon tuširanja.

Za masnu kožu, umjesto badema upotrijebite hladno prešano ulje lješnjaka i koristite na isti način.

Često se za ulje “lavande” kaže kako je izvrsno protiv opekotina. Premda se doista mnoge vrste lavanda koriste kod blažih opekotina, upravo je širokolisna lavanda najdjelotvornija. Ukoliko ste se opekli, odmah kapnite na opečeno mjesto jednu do dvije kapi čistog eteričnog ulja širokolisne lavande. Nakon 15 minuta nakapajte ponovo istu količinu. Kod manjih opekotina, sigurno je da neće doći do nastajanja bolnih plikova na koži.

Nakon sunčanja, u 50 mL macerata nevena spravljenog u bademovom ulju nakapajte 25-30 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande i namažite na opečenu kožu, ne na suncu već navečer. Osjećaj peckanja će se smanjiti, a sutradan koža neće biti crvena i bolna. Pazite, nemojte ovakvo ulje koristiti kao sredstvo za sunčanje, već isključivo nakon sunčanja!

Španjolska lavanda

Španjolska lavanda ( L. stoechas) dobar je primjer kako treba iznimno paziti na kvalitetu eteričnih ulja koje kupujete. Eterično ulje ove vrste je daleko toksičnije od drugih vrsta lavande i vrlo se lako prijeđe granica kada ulje počinje štetiti ljudskom organizmu. Premda je ovo vrlo ljekovito eterično ulje koje se koristi u terapiji kožnih oštećenja poput strija, prepustite njegovu upotrebu fitoaromaterapeutima koji su se školovali u duhu francuske škole aromaterapije. Koliko je njegova upotreba ozbiljna govori činjenica kako u Francuskoj ovo eterično ulje smiju prodavati isključivo ljekarnici.

Lavandini

Postoje mnogi klonovi lavandina (Lavandula x hybrida), a na tržištu su prisutni: - abrial - super - Grosso - hvarski lavandin (budrovka) Lavandini imaju nižu cijenu od prave lavande, pa se pogrešno smatra kako su oni slabijeg djelovanja. To nije točno, jer oni imaju drugačije djelovanje. Lavandin abrial ima najjači antibakterijski i protugljivični učinak od svih vrsta lavandi.

Kod manjih kožnih gljivičnih infekcija, može se nakapati nekoliko kapi lavandina abriala direktno na zahvaćeno područje, dva puta dnevno. Ipak, imajte na umu da potpunu terapiju takvih bolesti ne radite bez konzultacije s liječnikom ili kvalitetno školovanim fitoaromaterapeutom.

Lavandin super i lavandin Grosso mogu se koristiti u kozmetici za opću njegu kože, a imaju i smirujuće djelovanje poput prave lavande, ali nešto slabije, pa se koriste u masaži i u kupkama.

Lavandin s otoka Hvara (budrovka) uglavnom je dobar analgetik, primjerice kod bolnih mišića nakon vježbanja ili bolnih zglobova. No, nemojte sebi propisivati terapiju takvih tegoba bez konzultacije sa stručnjakom. Hvarski lavandin ne djeluje smirujuće kao prava lavanda, upravo zbog razlike u kemijskom sastavu.

Slika kemijske "anatomije" eteričnog ulja lavande (GC ili analiza plinske kromatografije)

Kemijska analiza koju vam prodavač ili ljekarnik mora dati na uvid, baš kao što i svaki lijek mora imati napisan sastav mora biti potpisana imenom od strane laboratorija: ne vjerujte ispisanim vrijednostima bez potpisa. Kemijski sastav najbolji je detektiv koji vam nepogrešivo otkriva patvorena ulja.

Kod lavande radi se o dva spoja: kamfor (mora ga biti manje od 1,2%) i 1,8-cineol (mora ga biti manje od 2,5%). Klonite se kupnje ulja ako vidite da sadrži količine tih spojeva veće od navedenih jer se vjerojatno radi o patvorini. Ako vam se sviđa ovakva detektivska igra, možete saznati odakle ulje prave lavande dolazi: prava visokogorska lavanda sadrži od 4 do 10 % Z-b-ocimena, te 1,5 do 6 % E-b-ocimena. U suprotnom, vjerojatno se radi o nekom klonu prave lavande. Ipak, to je i dalje kvalitetna lavanda, koju smijete kupiti ako ne sadrži previše kamfora i 1,8-cineola. Oshadhi je jedan od rijetkih distributera koji u svojoj ponudi ima više vrsta lavandi, nekoliko tipova prave lavande i različite klonove lavandina (ukupno 21 različitih vrsta lavandi).

Izvor: Centar Cedrus