Aromaterapija

Keratosis pilaris

Pitanje

Poštovana,
imam 26 godina i velikih problema s kožom tijela, osobito dekoltea, ramena i leđa.
Na istima mi nastaju miteseri, potkožne i bolne crvene bubuljice, katkad s bijelim vrhom, a katkad bez istog (nemoguće ih je istisnuti, ukoliko ih se ne zagrebe i  'prokopa'). Nakon što se sasuše i 'isprazne', ostaju ružne tamne mrlje.

Užasno sam opterećena time jer traje godinama, otprilike od moje 16. godine života, jer mi povremeno uslijede naizgled ničim izazvana drastična pogrošanja i jer mi se čini da nema lijeka i da nema pomoći, a neugodno mi je zbog toga skinuti se u kupaći kostim ili ljeti nositi majice s bretelama i slično, budući da stari ožiljci ne prolaze, a novi se samo talože.

Štogod sam pokušala, nije pomoglo, uključujući uporabu Klindamicina, Dercoma, losiona za tijelo s AHA kiselinama, losina za tijelo s ureom i sl.
Pokušavam pilingirati kožu, no svaki mi je piling dosta slab za nakupljene mrtve stanice, a koža lica i tijela je uvijek previše isušena, to jest, niti jedan losion ne uspijeva sanirati suhoću.  

Prehrana mi je prosječna, nisam primijetila uzročno-posljedičnu povezanost određenih namirnica i problema s kožom, ne pušim, pijem u malim količinama, isključivo pivo, težina mi je normalna i relativno sam aktivna, krvna slika mi je uredna, ciklusi uredni, nikad nisam uzimala pilule.

Simptomi koje imam najsličniji su onima koji se vežu uz keratosis pilaris, iako nemam tipičnu pojavu prištića na nadlakticama.
Također, sklona sam blagom do srednjem folikulitisu (folikulitis na nogama i pazušnoj regiji držim pod kontrolom, onaj na bikini zoni je užasan).
Primjećujem i nakupljanje jako teško otklonjive grube i raspucale kože na petama, tu mi također gotovo ništa ne pomaže.

Je li to sve povezano tj. radi li se o varijacijama jedne konkretne kožne bolesti (keratosis pilaris) ili su to zasebni problemi? Je li problem unutrašnji ili ga uzrokuje i potpomaže neadekvatna njega? Što bih mogla poduzeti da situaciju barem stavim pod kontrolu? Pijem čajeve od koprive i kamilice, no nema poboljšanja. Oprostite na predugom mailu, no sve me to užasno opterećuje, utječe mi na samopouzdanje i psihičko stanje.
Zahvaljujem unaprijed na razumijevanju i odgovoru.

Odgovor

Poštovana,

Prema Vašem opisu, moguće je da imate keratosis pilaris (KP).

KP, još i neatraktivno nazvano „pureća“, „pileća“, pa čak i „guščja“ koža, genetski je kožni poremećaj koji pogađa i do 50% populacije. Nastaje zbog pretjerane proizvodnje keratina, bjelančevine koje čine osnovni građevni materijal dlake, u folikuli dlake. Koža je tada prekrivena sitnim crvenim ili bijelim kvržicama, i izgleda kao da je stalno naježena (od tuda naziv „pureća“ koža), te je gruba na dodir.
Ponekad se pojavljuje i upala i svrbež. Zahvaćena područja su nadlaktice, bedra i stražnjica, a rjeđe podlaktice i leđa, te najrjeđe lice i vlasište.

KP je bezopasan poremećaj kože i uglavnom se stanje poboljšava tijekom godina, te potpuno nestaje nakon tridesete godine života. Kod većine, stanje kože se poboljšava tijekom ljeta, a pogoršava tijekom zime zbog suhog zraka.

Za KP nema lijeka, ali se stanje kože može održavati svakodnevnom njegom.

Spominjete i sklonost folikulitisu – te dvije poteškoće mogu biti povezane.

Njegovanje kože prirodnom kozmetikom nudi vrlo jasno i učinkovito rješenje za KP. Jednostavna formula glasi: piling dva puta tjedno i shea maslac svaki dan.

Piling vrlo jednostavno možete napraviti sami: pomiješajte biljno ulje (maslinovo, suncokretovo, bademovo... bilo koje, samo da je hladno prešano i nerafinirano) i sol ili šećer. Takvu smjesu utrljajte dva puta tjedno na područja zahvaćena KP-om, nježno ali odlučno. Isperite mlakom vodom.
Ako se želite malo poigrati, možete napraviti i piling sa shea maslacem – na isti način kao i s biljnim uljem, samo sol ili šećer umiješajte u shea maslac. Tako ćete dobiti hranjivi, kremasti piling.

Njega shea maslacem je kod KP-a nužna. Shea maslac, uz to što hrani kožu, pruža i okluzivni sloj koji štiti kožu od daljnjeg isušivanja, što ga čini neprocjenjivim kod KP-a, atopijskog dermatitisa i sličnih kožnih oboljenja kod kojih je potrebno dodatno zaštiti kožu.
Shea maslac trebate koristiti svakodnevno, dva puta dnevno, po mogućnosti i više puta na dan, a obavezno ga treba nanijeti na kožu nakon pilinga.

Takav tretman daje jako dobre rezultate kod KP-a, samo trebate biti uporni i redoviti. Iz dana u dan ćete vidjeti da je stanje kože naočigled sve bolje.

Isti tretman možete primjenjivati na gruboj koži na petama, jedino što umjesto opisanog pilinga možete koristiti porozni kamen koji možete nabaviti u specijaliziranim kozmetičkim dućanima. Shea maslac nanosite na pete dva puta dnevno i vrlo brzo ćete vidjeti promjenu i mekšu kožu.

Iako je u većini slučajeva tretman piling + shea maslac dovoljan za poboljšanje stanja kože, slijede dodatni savjeti koji mogu još više pomoći i ubrzati zacjeljivanje kože.

Kupke s prahom zobi će dodatno hidratizirati i umiriti kožu. U tu svrhu možete koristiti koloidnu zob koja se može nabaviti u specijaliziranim dućanima. Stavite 3-4 jušne žlice koloidne zobi u kupku i dobro promiješajte vodu. Kupka neka traje 15-20 minuta.
Isto tako, možete nabaviti zobene pahuljice u dućanima zdrave prehrane i samljeti ih u prah (pomoću blendera). 3-4 jušne žlice dobivenog praha umiješajte u kupku.

Kod kupanja i tuširanja nemojte koristiti vruću vodu, jer će ona dodatno isušiti i oštetiti kožu. Neka to bude topla voda, a kada je god moguće (tijekom ljeta), mlaka i hladna.
Nakon svakog kupanja/tuširanja, obavezno nanesite shea maslac, po mogućnosti na još vlažnu kožu što će omogućiti još dublje upijanje maslaca u kožu.

Izbjegavajte što više boravak na hladnom i suhom zraku. Ukoliko su prostorije u kojima boravite suhe, koristite ovlaživač zraka.

Sunce djeluje blagotvorno na kožu zahvaćenu KP-om, pa probajte pronaći dobru ravnotežu izlaganja suncu i zaštite kože od štetnih UV zraka. Znači, sunčajte se, ali pridržavajući se (sada već svima dobro poznatim) pravilima o zaštiti od sunca: koristite dobre, prirodne kreme sa zaštitnim filtrom, ne izlažite se suncu između 10 i 17h i tako dalje.


Dobra je vijest da se KP zaista lako može održavati i koža može izgledati dobro. Naravno, kako sam već rekla, trebate joj svakodnevno pokloniti nešto pažnje u smislu nanošenja shea maslaca, ali nadam se da Vam tako nešto neće biti problem.

Srdačan pozdrav,
Vlatka Mileusnić