Aromaterapija

Kako se zaštititi ili učinkovito svladati gripu?

Cilj ovog teksta je pomoći Vam da svladate prehlade, gripu i općenito sve zimske viruse pomoću savjeta o osnovnoj higijeni, zdravom načinu života i dodacima prehrani koji jačaju imunitet, te s učinkovitim i prirodnim aromaterapijskim receptima pomoću kojih ćete se zaštiti, ili olakšati simptome viroza.

Ali prvo ćemo ukratko opisati glavnu zimsku virozu: gripu.

Svake godine od studenog do travnja smo izloženi epidemiji gripe u sjevernoj hemisferi.
Ove godine najviše se priča o svinjskoj gripi (ili virusu A H1N1). Ovaj virus se razlikuje od sezonske gripe na dva načina:

- prema podrijetlu: suprotno od sezonske gripe čisto ljudskoj podrijetla (a i koja se prenosi samo među ljudima), virus A (H1N1) je gripa koja se prvo razvila kod svinja. Mutacijom i spajanjem s ljudski virusom sada se prenosi i među ljudima.
- prema zaraznosti: virusi sezonske gripe su prenosivi, ali obično ostaju u razini epidemije (virus se širi regionalno ili nacionalno). Svinjska gripa je puno više zarazna jer je u današnje vrijeme cijeli svijet u opasnosti od tog virusa: to se zove pandemija.

Obje vrste gripe se prenose na dva načina:
- direktnim kontaktom zaraženih osoba (virus se prenosi zrakom kada zaražena osoba kašlje, kiše…)
- indirektno kroz kontakt s predmetima koje je zaražena osoba dirala (kvake, kolica u dućanima…). Virus može preživjeti na dotaknutom predmetu 24-48 sati.

Simptomi gripe kod ljudi su: povišena temperatura iznad 38°C, bolni mišići i zglobovi, umor, kašalj itd.

Aromaterapija nudi učinkovitu terapiju kod svih vrsta virusa.

HIGIJENA I ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Redovito perite ruke
Najbolji način zaštite od virusa je često pranje ruku. Ako niste u prilici koristiti sapun, stručnjaci preporučaju dezinficijense na bazi alkohola, ali možete i sami napraviti svoje antiseptičko sredstvo. Jednostavno izmiješajte vodu ili alkohol s antiseptičnim eteričnim uljima poput čajevca, limuna, sara...Mješavinu stavite u staklenu bocu sa sprej pumpicom. Dobro promućkajte prije svakog raspršivanja jer se eterična ulja ne tope u vodi.

Drugi način je da jednostavno koristite hidrolat čajevca ili timijana linalola, koji je odličan antiseptik. Za jednostavno korištenje samo pričvrstite sprej pumpicu na originalnu bocu.

Za korištenje kod kuće, možete sami napraviti antibakterijski sapun tako da u tekući sapun koji inače koristite umiješate eterična ulja poput čajevca.

Zaustavite širenje zaraze
Da spriječite širenje zaraze, ne dodirujete svoje oči, nos ili usta; uvijek prekrijte usta i nos kada kašljete, i najvažnije, ostanite doma kada osjetite prve simptome gripe.

Zaštitite se u prostoru gdje vladaju virusi
Izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobama i pokušajte ne biti u istoj prostoriji s njima. Vrlo je važno da često prozračujete prostorije u svom domu i u uredu…i ako je moguće da pročistite zrak (dolje pogledajte recepte).
Izbjegavajte što više možete neka javna mjesta gdje nije dobro prozračeno: čekaonice u bolnicama, tramvaji, koncertne dvorane, kina…

Jednostavni recepti za pročišćavanje zraka:
Sprej za dezinfekciju prostora: u 25ml vode dodajte 25 kapi eteričnog ulja ravensare. Ulijte mješavinu u staklenu bocu sa sprej pumpicom i raspršite je po prostorijama u kojima boravite nekoliko puta na dan (prije svakog raspršivanja dobro protresite bocu). 

Korištenje difuzera: u difuzer nakapajte:
1 kapi eterično ulje čajevac
2 kapi eterično ulje limun

Možete koristiti i gotove protuvirusne i antibakterijske sinergije poput Winter Bath.

Za terapeutsku inhalaciju (na primjer za olakšavanje dišnih tegoba) i pročišćavanje zraka preporučamo difuzer. Klasična mirisna lampica koja radi na principu lučice i zagrijavanja eteričnih ulja u vodi nema terapeutsku vrijednost (samo pruža ugodan miris), a toplina uništava ljekovita svojstva eteričnih ulja.

Dezinfekcija prostorija: Čajevac je snažan antiseptik – dodajte nekoliko kapi u vodu za čišćenje podova (na primjer za sobu gdje se nalazi bolesnik). Možete ga i dodati u vodu za ispiranje kod pranja robe (čak i za robicu za bebe). Dodajte 20 kapi po pranju.

Zdrav način života: obratite pažnju na osnovne stvari
Zdrav način života je najbolji način da ojačate imunitet. Već i sami znate da to znači jesti zdravu hranu, dovoljno se odmarati, redovito vježbati, piti dovoljno tekućine i izbjegavati stres.
Svaki obrok je prilika za nadopunjavanje zaliha vitamina i minerala potrebnih za dobar imunitet.

Razmislite o dodacima prehrani koji pomažu u podizanju imuniteta: 
-vitamin C - kao prevencija ili kod prvih simptoma
-prirodni proizvodi iz košnice: matična mliječ, propolis…
-probiotici…


AROMATERAPIJA ZA PREVENCIJU I OLAKŠAVANJE SIMPTOMA VIROZA

Eterična ulja su najugodniji i najjednostavniji način za sprečavanje i svladavanje gripe i prehlade.
Veliki broj eteričnih ulja efikasno eliminiraju bakterije i viruse.
Popis najpoznatijih eteričnih ulja koja Vam mogu pomoći: čajevac, čempres, eukaliptus globulus, eukaliptus radiata, drvo ho, kajeput, limun, lovor, niauliravensara, ružmarin cineol, ružmarin verbenon, mandravasarotra (saro), timijan linalol...

Prevencija
Uz prije navedene primjere evo nekoliko savjeta za različite primjene.

Dermalno nanošenje -za odrasle, za snažnu imunološku zaštitu: nanesite nekoliko kapi eteričnog ulja ravensare ili niaulija, 3 puta na dan na stopala.
Pazite da čista ulja nanosite samo na stopala, a ne prsa ili leđa.

Oprez! Za djecu je uvijek potrebno razrijediti eterična ulja u brzupojnom biljnom ulju (lješnjak, makadamija, kukui) u odgovarajućim koncentracijama.

Difuzer
Za pročišćavanja zraka u svrhu prevencije, ali i za olakšavanje disanja, nakapajte u difuzer:
2 kapi eterično ulje eukaliptus radiata
1 kap eterično ulja ružmarin verbenon

Umjesto toga možete koristiti i protuvirusnu i antibakterijsku sinergiju Winter Bath.

Olakšavanje simptoma: kada gripa ili prehlada nastupi
Ako usprkos svih mjera predostrožnosti ipak dobijete gripu, ne oklijevajte konzultirati liječnicu/liječnika. Uz terapiju koju Vam ona/on preporuči, možete nastaviti uzimati i eterična ulja.

Kada su simptomi prisutni, možete si pomoći s dermalnim mješavinama biljnih i eteričnih ulja, koja se nanose na prsa i leđa, te na stopala.

Uz to, možete iskoristiti i blagodati inhalacija s eteričnim uljima.

Inhalacije s vodom: 3-4 kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiate (ili ravensare ili niaulija) nakapajte u 2,5dcl vruće vode i udišite da bi pročistili sinuse.
Oprez: inhalacije se ne preporučaju za astmatičare.

Inhalacije s difuzerom: još su više učinkovite od inhalacije s vrućom vodom jer nema zagrijavanja eteričnih ulja, koja tako sačuvaju sva svoja ljekovita svojstva.
Za odrasle i djecu, u difuzer dodajte:
2 kapi eterično ulje ravensara
1 kap eterično ulje eukaliptus radiata
1 kap eterično ulje ružmarin cineol
Ovakva inhalacija će učinkovito pomoći i odraslima i djeci.

I na kraju, tjeskoba je patogen i stres snažno umanjuje imunitet. Opustite se!

Tekst napisala: Stéphanie Bideau