Aromaterapija

Ulje jojobe

Jojobino ulje (Simmondisia chinensis) je biljno ulje koje se dobiva tiještenjem sjemenki, veličine zrna kave. Prirodno stanište grma jojobe su pustinjska područja sjeverozapadnog Meksika, Arizone i južne Kalifornije. Razlikuje se od ostalih ulja jer se ubraja u tekuće voskove blijedozlatne boje. Sastoji se uglavnom od zasićenih masnih kiselina i alkohola. Na sobnoj temperaturi jojoba je tekuća zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina.

Vrlo je stabilno ulje, otporno na oksidaciju i dugo ostaje kemijski nepromijenjeno. Sadrži mnoge važne nutriente kao npr. vitamin E (koji djeluje kao antioksidant), kompleks B vitamina, minerale silicij, bakar, krom i cink, te jod.

Djelovanje i upotreba:
Jojobino ulje izvanredno vlaži i omekšava kožu tako da prvo stvara nemasni lipidni sloj i prevenira gubitak vode a zatim difuzijom u međustanične prostore stratum corneum (gornjeg sloja kože) omekšava tkivo. Brzo se upija i nakon nanošenja koža postaje baršunasta.

Jojoba sadrži mnoge važne nutriente kao npr. vitamin E (koji djeluje kao antioksidant), kompleks B vitamina, minerale silicij, bakar, krom i cink, te jod. Jojobino ulje je po kemijskom sastavu vrlo slično sebumu kože i kada se nanese formira tanki nemasni sloj. Taj sloj je djelomično propustan i omogućava disanje epiderme i kontrolu vlažnosti kože.

Jojobino ulje se preporuča osobama sa masnom ili kombiniranom kožom jer regulira lučenje sebuma, ne začepljuje pore, a istovremeno hidratizira suhe dijelove kože.

Zbog velikog sadržaja joda, jojoba ima i antimikrobno djelovanje kojim sprečava razvoj bakterija i gljivica na koži. Tako na problematičnu kožu s aknama može djelovati na dva načina: reducira stvaranje sebuma i štiti kožu od štetnih bakterija.

Stvaranje sebuma se reducira starenjem što je jedan od razloga nastajanja bora. Redovnim korištenjem jojobe možemo spriječiti nastajanje bora obzirom da ona regulira lučenje sebuma, i istovremeno dubinski hrani kožu.

Jojoba se upotrebljava i kod njege kose i tjemena. Stvrdnuti sebum uzrokuje mnoge probleme tjemena jer začepljuje folikule dlake. Ukoliko se ta otvrdnuća ne uklone može na kraju doći do uništenja folikula. Jojobino ulje prodire do korijena dlake, vrlo brzo omekšava i rastvara otvrdnuća te na taj način omogućuje tjemenu i folikulama dlake da normalno obavljaju svoju funkciju.

Povremeni pakunzi za kosu s jojobinim uljem uz masažu će pridonijeti ljepšem, zdravijem izgledu i kosi će vratiti prirodnu boju i sjaj. Jojobino uljem možete dodati i šamponu za kosu, a za izrazito suhu i lomljivu kosu ulje nanesite na mokru kosu prije sušenja. Za suhe vrhove kose sklone pucanju jojobu možete nanijeti i na suhu kosu. Redovnim korištenjem jojobe možemo spriječiti nastajanje bora obzirom da ona regulira lučenje sebuma, i istovremeno dubinski hrani kožu.

Jojoba može pomoći i kod suhih zanoktica sklonih pucanju i crvenilu. Zbog svojeg antibakterijskog i protugljivičnog djelovanja spriječit će razvoj bakterija na osjetljivom području kožice oko nokta i istovremeno njegovati i omekšati kožicu.

Uz sve nabrojene indikacije, jojoba se koristi i kod psorijaze, ekcema, u tretiranju opeklina od sunca, ispucane kože i atletskog stopala.

Ulje jojobe je nezamjenjiv dio svake kućne „biljne ljekarne“. Današnje kozmetičke kuće obećavaju rješenje problema preko noći: čišćenje problematične kože, nestanak bora, sjajna i njegovana kosa nakon jednog pranja itd., a sadrže podužu listu zastrašujućih kemijskih spojeva. Hladno prešano jojobino ulje je jednostavno i prirodno, a po svom djelovanju višefunkcionalno.

Recepti s jojobom

Njega zrele kože s borama:
20 ml badema ili makadamije
10 ml jojobe
9 kapi eteričnog ulja bušina
9 kapi eteričnog ulja arapskog tamjanovca

Njega masne kože:
20 ml lješnjaka
10 ml jojobe
10 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande
8 kapi eteričnog ulja eukaliptusa dives ili elemija

Njega problematične kože s aknama:
20 ml lješnjaka
10 ml jojobe
10 kapi eteričnog ulja čajevca ili timijana linalola
8 kapi palmarose

Njega mješovite kože:
20 ml badema ili avokada
10 ml jojobe
9 kapi eteričnog ulja ružmarina verbenona
9 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

Njega kose (pakung):
20 ml jojobe
10 ml ploda divlje ruže
10 kapi eteričnog ulja ružmarina cineola
8 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

Njega kožice oko noktiju:
30 ml jojobe
9 kapi eteričnog ulja čajevca
9 kapi eteričnog ulja palmarose

Njega kože sa psorijazom:
10 ml ploda divlje ruže
20 ml jojobe
Nakon 5 minuta kada se upije nanijeti biljno ulje kalofil (tamanu).

Oshadhi biljno ulje jojobe možete kupiti ovdje

Izvor: Bio Terra