Aromaterapija

Eterično ulje lovora

list lovorPuno poznatiji u davna vremena, kada su pobjednici bili okrunjeni lovorovim vijencem, ili u kulinarstvu, gdje svojom pikantnom aromom obogaćuje ukus variva i umaka,eterično ulje lovora u aromaterapiji je na žalost nedovoljno iskorišteno. Snažno analgetsko i protugljivično djelovanje čini eterično ulje lovora skoro nezamjenjivim sastojkom u terapiji jakih bolova, te kod težih gljivičnih oboljenja (poput gljivičnih infekcija na noktima). Lovor je jedno od najučinkovitih ulja za jačanje i preventivu – čisti limfni sustav, ima ekspektoransna i mukolitična svojstva, te se preporuča i za proširene vene. Uz ravensaru, niauli i eukaliptus radiatu ima snažno antivirusno djelovanje, pa se njegovo korištenje preporuča kod virusnih infekcija poput gripe.


Mitologija i povijest


U starom grčkom jeziku naziv za lovor (Laurus nobilis ) je dhafni, prema mitu o nimfi Dafne koja se pretvorila u lovorovo drvo kako bi izbjegla Apolonovo udvaranje. Apolon je lovorovo drvo učinio svetim i nosio grančice lovora u uspomenu na neuzvraćenu ljubav.                  lovor-daphne

Lovorov vijenac, koji je ukrašavao pobjednike Olimpijskih igara potekao je od Pitijskih igara, starogrčkih natjecanja i svečanosti koje su se održavale u čast boga Apolona u Delfima od 568. god. pr. Kr. Mnogo kasnije su rimski carevi nosili lovorov vijenac kao simbol trijumfa i besmrtnosti. Malo je poznato da su Rimljani smatrali da lovorovi listovi štite od kuge, a također i od grmljavine.

Navodno je car Tiberije uvijek nosio lovorov vijenac za vrijeme grmljavine. Proročica Pitija je žvakala lovorove listove prije objavljivanja proročanstava, pa se i kasnije preporučavalo spavati s lovorovim listom ispod jastuka kako bi u snovima vidjeli budućnost.

lovor-laueratU Bibliji lovor često predstavlja obilje i slavu. U kršćanstvu simbolizira Kristovo uskrsnuće koje je uzrok trijumfa čovječanstva. U nekim zemljama lovorov vijenac se koristi kao simbol akademskog dostignuća – na primjer, srednjovjekovni firentinski pjesnik i filozof Dante Alighieri se često na slikama prikazuje s lovorovim vijencem na glavi. I u današnje vrijeme laureat označava osobu koja je dobila najvišu nagradu ili priznanje, a “počivati na lovorikama” je izraz koji označava nekoga tko se pouzdaje da će prošli uspjesi prikriti sadašnje nedostatke.Psihoenergetsko djelovanje eteričnog ulja lovora

Korištenje ulja lovora, kao simbola pobjede, ali i pohvale (laudare=hvaliti) se posebno preporuča introvertiranim osobama koje ne znaju dovoljno iskazati i pokazati svoju vrijednost, kojima nedostaje energije i samopouzdanja. Lovor djeluje na snagu, pa naročito pomaže osobama kojima nedostaje samopoštovanja i koje sumnjaju u svoje sposobnosti. Potiče yang tj. muški aspekt koji predstavlja djelovanje. Pomaže u rješavanju loših odnosa u kojima netko drugi „živi“ od našeg znanja i truda (analogija djelovanja eteričnog ulja na gljivice i bakterije).

Protugljivično djelovanje


Lovor se koristi za teže slučajeve gljivičnih oboljenja – vrlo je aktivan u djelovanju na široki spektar gljivica, a naročito na vrste roda Candida .

Kod fungalnih infekcija kože i na noktima, uz uobičajeni čajevac i palmarosu svakako se treba dodati i određeni postotak lovora.

Preporučena ulja za tretiranje gljivica na noktima: čajevac, palmarosa, lovor.
Eterična ulja se trabaju izmiješati u odgovarajućem omjeru u biljnom ulju. Takvu mješavinu treba nanositi na zahvaćeno područje 2-3 puta na dan i rezultati se mogu očekivati već za tjedan dana.

Spazmolitično i analgetsko djelovanje


Zbog snažnog analgetskog i spazmolitičnog djelovanja, eterično ulje lovora se koristi u mješavinama za tretiranje jake boli nastale zbog mišićnog spazma (grča). Indiciran je za reumatoidni artritis, artritis, reumatizam, te kod mišićnih spazama. Učinkovito djeluje i u sprečavanju upale mišića nakon fizičke aktivnosti.

Jaka bol zbog mišićnih spazama                              
- eterično ulje lovor  + lovor-listicieterično ulje ružmarin cineol  + eterično ulje ružmarin kamfor   

Reumatoidni artritis
- eterično ulje muškatni orah + eterično ulje borovica bobice  + eterično ulje limunski eukaliptus + eterično ulje ružmarin cineol + eterično ulje lovor

Mješavine eteričnih ulja treba izmiješati u biljnom ulju u odgovarajućim omjerima, te  utrljavati lokalno, u tankom sloju, 2-3 puta na dan.

lovoriAntivirusno djelovanje


Lovor je jedno od najučinkovitijih ulja za jačanje i preventivu. Ima izvanredna ekspektoransna, mukolitička i viricidna svojstva.
Uz ravensaru, niauli i eukaliptus radiatu, ima izuzetno snažno antivirusno djelovanje, te je idealno ulje za korištenje kod povećane opasnosti od infekcije, na primjer u vrijeme kada vlada gripa.

Dr. Kurt Schnaubelt preporuča preventivno korištenje lovora nanošenjem nekoliko kapi na limfne čvorove (na vratu i eventualno ispod pazuha), uz napomenu da takav tretman smije trajati samo nekoliko dana, jer često korištenje lovora na koži tijekom duljeg perioda može izazvati pretjeranu osjetljivost i iritabilnost zbog sadržaja seskviterpenskih laktona.


Najbolji način korištenja lovora na takav način je jedanput tjedno kao preventiva, a nekoliko dana za redom u slučaju infekcije. Isto tako, kao preventivu, ali i u akutnom stanju virusne infekcije dišnog sustava, lovor možete koristiti u difuzeru, u mješavini s drugim uljima sličnog djelovanja.

Ostale indikacije za korištenje lovora


Limfni sustav
Lovor ima pozitivni učinak na limfni sustav. Utrljavanje nekoliko kapi lovora na natečene limfne žlijezde daje trenutačni osjećaj olakšanja.

Prijedlog korištenja
: za stimulaciju organizma nakon saune utrljati nekoliko kapi lovora na limfne žlijezde i solarni pleksus.

Proširene i bolne vene

Prema nekim literaturama, eterično ulje lovora se preporuča za varikozitete i slična stanja, tako da se pomiješa s biljnim uljima kalofila i ploda divlje ruže.

Ipak, lovor je najbolje koristiti samo kao dodatak standardnoj mješavini za proširene vene, koja kao obavezni glavni sastojak sadrži eterično ulja čempresa ili tršlje.

Njega kose i kože

Mješavina  lovora i slatke naranče dodana u šampon za kosu stimulirat će vlasište i potaknuti rast kose. Preporuča se u šampon dodati eterična ulja lovora i slatke naranče.
Kosa će biti bolje nahranjena i zdravija ako mješavinu eteričnih ulja prethodno otopite u nešto biljnog ulja.

Lovor se preporuča i kod masne i problematične kože, ali uz oprez kod doziranja. U biljno ulje lješnjaka treba umiješati u odgovarajućim dozama eterična ulja čajevca ili timijana linalola, eterično ulje eukaliptusa divesa i eterično ulje lovora. Mješavinu nanositi kao pakung za kosu jednom do dva puta tjedno.

Upozorenje: Eterično ulje lovora nije primjereno za trudnice, dojilje, bebe i malu djecu.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić