Povezano

Aromaterapija

Eterično ulje limuna

Eterično ulje limuna OshadhiMediteranska biljka limun oduvijek se smatrala jednom od najzdravijih, te se koristila za razne poteškoće. U povijesti, limun se koristio kod dugih putovanja brodom kako bi spriječio skorbut.  Danas svi znamo da je limun odličan izvor vitamina C, te se koristi u obliku limunade ili kao dodatak čaju, te u kuhanju bilo slastica ili slanih jela, a nije ni zanemariva uloga limuna u čišćenju doma.

Eterično ulje limuna dobiva se iz usplođa (kore ploda) hladnim tiještenjem. Kada razrežete usplođe limuna, možete osjetiti osvježavajući miris, te sitne točkice tekućine – u njima se nalazi eterično ulje.

Ulje limuna ima zaista mnoge primjene i ono se svakako treba nalaziti u aromaterapijskoj kućnoj ljekarni. Primjenjuje se za osvježavanje i dezinficiranje zraka, kod popucalih kapilara, celulita, čišćenja jetre, loše probave, masne kože, krhkih noktiju, stresa i nervoze, kao i u kuhanju. Ukratko ću objasniti kako koristiti limun na nekoliko načina.


Oshadhi difuzer za eterična uljaOsvježavanje zraka
Vrlo ugodnog, osvježavajućeg mirisa i naročito popularan kod djece, eterično ulje limuna možete koristiti u difuzeru kako bi osvježili i pročistili zrak prostorija. Naročito ga je dobro koristiti u smislu preventive tijekom zime (u tom slučaju ga možete koristiti samog ili u kombinaciji s drugim uljima: čajevcem, kajeputom, drvom ho i slično). Uz to, limun podiže energiju bez da ekscitira, znači može se koristiti u vrijeme stresa, umora, depresije ili manjka koncentracije. Odličan je izbor za aromatiziranje zraka na radnom mjestu.


Popucali i općenito krhki kapilari
Ulje limuna, uz ostala ulja sličnog djelovanja (lavandin klon abrial, sjeme mrkve, smilje…) učvršćuje kapilare i sprječava daljnje pucanje. Dobra receptura je korištenje navedenih eteričnih ulja u biljnom ulju lješnjaka. Ovisno o mjestu koje želite tretirati (lice ili ostatak tijela), koncentracija eteričnih ulja se kreće od 3% pa do 10%. Mješavinu je potrebno koristiti redovito, 2-3 puta dnevno, a idealno je početi koristiti pri prvim znakovima lomljivih kapilara.


Krhki i tanki nokti
U hranjivo biljno ulje poput jojobe, konoplje, badema ili masline dodajte 2% eteričnog ulja limuna. Takvu mješavinu nanesite jednom dnevno na nokte i svaki zasebno masirajte nekoliko minuta.


Celulit
Već je dobro poznata aromaterapeutska anticelulitna mješavina koja djeluju lipolitično (razgrađuje masno tkivo), potiče cirkulaciju i potiču protok limfe. Mješavina se sastoji od eteričnih ulja limunskog eukaliptusa ili limunske trave, limuna, ružmarina cineola, atlaskog cedra, čempresa, borovice, ljekovite kadulje, a limun je jedan od sastojaka mješavine, jer vrlo povoljno djeluje na cirkulaciju.


Eterično ulje limun OshadhiNjega kože
Eterično ulje limuna, osim što učvršćuje kapilare, dobro djeluje i na masnu i problematičnu kožu, a može se koristiti i kod herpesa, čireva i hiperpigmentacije. Ulja za njegu tijela s eteričnim uljem limuna podižu energiju, osvježavaju i imaju vrlo ugodan miris.

Obzirom da je ulje limuna fototoksično, treba biti oprezan. Svakako bi trebalo izbjegavati izlaganje sunce netom nakon nanošenja mješavine, a u udio ulja limuna ne bi trebao prelaziti 2%.

Korisna mješavina za njegu masne kože bi glasila:
12 kapi eterično ulje limuna
4 kapi eterično ulje drva ho
2 kapi eterično ulje širokolisne lavande
do 30mL biljno ulje lješnjaka.


Čišćenje jetre i usporena probava
Limun je odličan čistač jetre, a isto tako i poboljšava probavu i regulira metabolizam. U tu svrhu eterično ulje se uzima oralno.
Prije nego što se odlučite na oralnu terapiju eteričnim uljima, savjetujte se s liječnikom.


Kuhanje
Eterično ulje limuna može zamijeniti ribanu koricu limuna kod pripravljanja slastica,  kod slanih jela za egzotičan dodir, te za aromatiziranje začinskog ulja. Kod kuhanja važno je samo se pridržavati dva pravila: uvijek koristiti kvalitetna ulja i paziti na doziranje (ovdje apsolutno vrijedi pravilo „više je manje“).


Uz eterično ulje, ne zaboravite i vrijednost limunovog soka. Svakodnevna konzumacija limunovog soka u vodi poboljšava probavu, podiže imunitet i alkalizira organizam.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić