Aromaterapija

Eritroza

eritroza

Pitanje:

Poštovanje,

zanima me što Vi predlažete kod tretmana eritroze. Upravo sam pročitala Vaš članak 'Prirodna kozmetika izvana i iznutra' i tu sam saznala da je izuzetno važno čiščenje jetre, te da je hidrolat paprene metvice vrlo kvalitetan na tom polju, kao i da treba konzumirati ulje noćurka. Uglavnom, sada namjeravam nabaviti te sastojke i početi s detoksikacijom, ali zamolila bih Vas ako imate još koji savjet za ovo stanje kože.
Najljepša Vam hvala,
Lucija

Odgovor:

Poštovana gospođo Lucija,

Kako smo već spominjali nekoliko puta, prvi korak svake terapije, a naročito terapije kod kožnih poteškoća, svakako je čišćenje jetre. Vrlo mi je drago da ste odlučili krenuti u terapiju Vašeg problema na ispravan način – znači, prvo krenuti iznutra. Uz spomenuto čišćenje jetre i konzumiranje biljnog ulja noćurka, potrebno je pridržavati se još nekih naputaka kako se eritroza ne bi razvila u još neugodnije stadije rozaceje.

Eritroza je jedan oblik kožnog oboljenja poznatog pod imenom rozaceja. Rozaceja je kronično upalno stanje kože lica koje se manifestira crvenilom kože i proširenim krvnim žilama.

Početni stadij rozaceje, eritroza, se može prepoznati po crvenilu lica na području obraza i eventualno donjih vjeđa, proširenju malih krvnih žila, te simptomima poput svrbeži, žarenja i stezanja. Od izuzetne je važnosti da se eritroza tretira određenim pripravcima, jer ukoliko se ne liječi, stanje kože se može pogoršati, te ona može poprimiti otečeni izgled s pojavom čvorića i gnojnih prištića (to su pustule i papule koje se često smatraju aknama).

Dakle, rozaceja je u većini slučajeva progresivna bolest, te je vrlo važno pridržavati se određenog „stila“ života, redovito primjenjivati terapiju (dermalno i oralno), te izbjegavati najčešće „okidače“ koji izazivaju reakciju kože.

Mogući uzroci eritroze/rozaceje

Točan uzrok pojave rozaceje još uvijek nije poznat, ali nekoliko čimbenika sigurno utječe na ovu bolest.

1. Tip kože s pretjerano reaktivnim krvnim žilama koje se šire i na vrlo male podražaje (promjena temperature, općenito toplina, začinjena hrana, alkoholna pića...).
2. Izlaganje suncu, zagađenom zraku te čestim klimatskim promjenama.
3. Stres – osjećaji nelagode, straha, neugode, bijes i sl.
4. Hormonalni poremećaji
5. Korištenje kortikosteroidnih krema.
6. Određeni patogeni – smatra se da grinja (Demodex follicularum) izaziva rozaceju. 
Također, postoje istraživanja koja povezuju bakteriju Helycobacter pylori u želucu s nastankom  rozaceje. Činjenica je da kod nekih osoba liječenjem želučanih i probavnih smetnji dolazi do naglog poboljšanja simptoma rozaceje.

Možda će Vam nešto od navedenog dati neku ideju što bi mogao biti uzrok Vaše poteškoće, te ćete imati bolju sliku od kuda krenuti s tretmanom.

„Okidači“ simptoma

Kako sam već spomenula, glavni simptom rozaceje (odnosno u vašem slučaju eritroze) je crvenilo kože, što je još izražajnije kod promjena temperature (na primjer, ulaz u zagrijanu prostoriju ako ste bili na hladnom zraku), te boravak u blizini izvora topline. Postoji još nekoliko „okidača“ koji pogoršavaju simptome, te ih je vrlo važno izbjegavati najviše što možete.
Dobro je znati da je ponekad samo izbjegavanje „okidača“ dovoljno za sprečavanje daljnje progresije bolesti.

Najčešći okidači:
1. Neprikladna prehrana Potrebno je izbjegavati prvenstveno začinjenu hranu, te vruća pića, kofein, čokoladu, ocat, mliječne proizvode te alkoholna pića.

2. Neprikladni eksterni uvjeti Tu se podrazumijeva izlaganje vjetru, propuhu, previsokim ili preniskim temperaturama. Svakako treba izbjegavati boravak u sauni, tuširanje ili kupanje pretoplom vodom, boravak u pretjerano zagrijanim prostorijama. Obavezno je izbjegavanje pretjeranog izlaganja UV zrakama, te se pripravci s UV zaštitom trebaju koristiti tijekom cijele godine. Također, tijekom ljetnih mjeseci se obavezno zaštitite šeširom i sunčanim naočalama.

3. Neprimjerena kozmetika Svakako je dobro koristiti prirodnu kozmetiku koja sadrži protuupalna, umirujuća i regenerativna ulja. Izbjegavati sve vrste agresivne kozmetike koja sadrži alkohol ili neke druge potencijalno iritirajuće sastojke (konzervanse i sl.). Bilo koja vrsta pilinga (mehanički ili kemijski) se smije primjenjivati.

Od izuzetne važnosti je da, uz dermalne pripravke, koje ću Vam preporučiti u nastavku, se držite i do sada navedenih naputaka. Vrlo su rijetki slučajevi kožnih oboljenja kod kojih pomaže isključivo dermalni pristup.

Fitoaromaterapijski pristup - iznutra

Kako ste već i sami zaključili, potrebno je započeti iznutra.

Prvi korak je čišćenje jetre koje je potrebno izvoditi 2-3 puta godišnje.

Ukoliko nemate nekih drugih zdravstvenih problema, preporučila bih Vam (barem za prvu kuru čišćenja) maksimalnu dozu hidrolata paprene metvice  od 30mL na dan.

Zatim, biljno ulje noćurka, koje možete konzumirati na slijedeći način:  mjesec dana po 1 čajna žličica tri puta na dan.

Nakon toga napraviti pauzu od mjesec dana. Noćurak možete tako uzimati svaki drugi mjesec, duže vrijeme (ili prema potrebi).

Uz noćurak, postoji mogućnost i konzumiranja biljnog ulja nara, koje djeluje izrazito protuupalno. Za doze i primjenu molim obratite se stručnom aromaterapeutu. Također, bilo bi dobro da uzimate i B kompleks kao dodatak prehrani. U slučaju da bolest dođe do stadija kada će liječnik preporučiti terapiju antibioticima, možete razmisliti o alternativi – eteričnim uljima. Istovremeno, antibiotska terapija kod rozaceje se koristi u principu s nisko doziranim antibioticima s postupnim otpuštanjem, koji djeluju primarno protuupalno. Iz toga se može zaključiti da bi biljno ulje nara bila odlična alternativa ovoj terapiji, no, kako sam rekla, o tome se treba posavjetovati s liječnikom i/ili aromaterapeutom.

Fitoaromaterapijski dermalni pristup

Dermalna terapija eritroze, te općenito rozaceje se provodi vrlo jednostavno na principu tonik + uljna mješavina ili tonik + uljna mješavina + krema.

Tonik se izrađuje od hidrolata, uz eventualni dodatak soka aloe vere i biljnog glicerola.

Hidrolati izbora su bušin (steže krve žile i tkivo), sjeme mrkve i smilje (djeluju na čvrstoću krvnih žila, te na regeneraciju tkiva), rimska kamilica i lavanda (umiruju kožu). Hidrolate možete miješati prema želji, te koristiti u bilo kojem omjeru želite.

Primjer tonika 100mL:

50mL hidrolat bušina
25mL hidrolat lavande
20mL hidrolat sjemena mrkve 
  5mL sok aloe vere
10 kapi biljnog glicerola
Također možete koristiti samo jedan hidrolat, na primjer bušin uz dodatak biljnog glicerola. Uloga glicerola u toniku je da vlaži kožu i sprečava osjećaj zatezanja.

Uljna mješavina za njegu lica se treba sastojati od macerata nevena u bademu, te ploda divlje ruže, noćurka i nara. Ako se odlučite za ovu vrstu njege, bilo bi dobro dodati i biljno ulje buritija koje će djelovati kao zaštita od UV zraka. Od eteričnih ulja koristi se eterično ulje bušina (steže krvne žile), limuna (očvršćuje stijenke krvnih žila), sjemena mrkve i smilja (očvršćuju stijenke krvnih žila i regeneriraju kožu), tanacetuma i/ili njemačke kamilice (protuupalno djelovanje), te rimske kamilice (smiruje kožu).

Primjer recepture uljne mješavine 30mL:

3mL biljno ulje nara
3mL biljno ulje ploda divlje ruže
6mL biljno ulje noćurka
10 kapi biljno ulje buriti
17,5mL macerat nevena u bademu
3 kapi eterično ulje bušin
9 kapi eterično ulje sjemena mrkve
3 kapi eterično ulje njemačke kamilice
3 kapi eterično ulje rimske kamilice

Ukoliko se odlučite izrađivati mješavinu s eteričnim uljem limuna, budite oprezni zbog njegove fototoksičnosti. Maksimalno se može koristiti 2% eteričnog ulja limuna u uljnoj mješavini prije izlaganja suncu. Preporučila bih Vam da uljnu mješavinu koja sadrži limun koristite u večernjoj njezi lica.

Uljnu mješavinu koristite na slijedeći način: raspršite tonik po licu, te na kožu još vlažnu od tonika (nemojte dopustiti da se osuši) utrljajte nekoliko kapi uljne mješavine.

Uz uljnu mješavinu možete koristiti terapeutsku kremu. Za tako nešto je najbolje da se obratite stručnom aromaterapeutu koji Vam može izraditi kremu s prirodnim emulgatorima, bez konzervansa (ili s konzervansima dozvoljenim za uporabu u ekološkoj i organski certificiranoj kozmetici), s navedenim biljnim uljima, hidrolatima i eteričnim uljima.

Također, u kremu se mogu dodati kozmetički aktivni sastojci poput vitamina E, hijaluronske kiseline i alantoina, te mineralni filtri za UV zaštitu. Ako koristite i uljnu mješavinu i kremu, tada prvo nanesite par kapi uljne mješavine na još vlažno lice, kako je opisano, te zatim nanesite kremu.

Važno je da i dermalne pripravke koristite redovito, najmanje 2 puta na dan (ujutro i navečer), a ako je moguće i tri puta na dan. Jedino redovito i kontinuirano korištenje navedenih pripravaka može dati rezultate.

I za kraj još želim napomenuti da eritroza, i općenito rozaceja, ima kroničan i nepredvidiv tijek. Teško je prognozirati rezultate jer na simptome i razvoj bolesti utječe cijeli niz čimbenika koji se međusobno isprepliću. Isto tako, uspjeh je individualan, jer ovisi o svakom posebnom tipu kože, uzrocima pojave rozaceje, kao i o jedinstvenim reakcijama kože na određene tretmane.

Srdačan pozdrav,
Vlatka Mileusnić