Aromaterapija

Bušin, labdanum, cistus…

busin bijeliBušin, labdanum, cistus…

Bušin (Cistus ladanifer) maleni je grm s velikim bijelim cvjetovima koji nalikuju na čašicu. Biljka daje oleorezinu iz listova pod nazivom labdanum i eterično ulje koje se dobiva destilacijom listova i grančica. Ulje se koristi u aromaterapijskim tretmanima, ali je vrlo značajna i njegova uloga u parfemskoj industriji.Labdanum kroz povijest
      busin-labdanum

Korištenje labdanuma bilo je vrlo rašireno kod starih civilizacija – antički grčki liječnik Hipokrat preporičavao je “miru” (odnosno mješavinu mire i labdanuma) za čireve, a Rimljani su koristili  labdanum za crijevne gliste, kao i za prehladu i kašalj. Tradicionalno se koristio za menstrualne, dišne i probavne tegobe, te za reumatizam.

Način dobivanja bio je vrlo neuobičajen, a s današnjeg gledišta i vrlo zabavan. Smola s grma bušina se lijepila na krzno ovaca i koza koje su tamo pasle. Krzno se nakon paše češljalo i tako se sakupljao dragocjeni labdanum, koji se tada prodavao putujućim trgovcima. Lažne brade koji su nosili egipatski faraoni tijekom važnih ceremonija su ustvari bile krzno ovaca natopljene labdanumom. Kasnije se sakupljao pomoću dugačkih štapova na kojima su bile kožnate ili platnene trake ( ladanesterion) koje su “češljale” grmove bušina i tako prikupljale smolu.

busin-neriko
U Japanu se labdanum koristio u mirisnim Neriko mješavinama koje su palili za  vrijeme     ceremonije ispijanja čaja. Ova tradicija se još uvijek prakticira.Parfemi


Bušin se koristio u starom Egiptu i Rimu za izradu mnogih parfema, a i danas ga parfemska industrija koristi za mirise u kojima prevladavaju orijentalne note. Mirisom podsjeća na ambru, sastojak iz crijeva kitova ulješura koji se koristio kao sastavni dio parfema. Odlično se miješa s pačulijem, čempresom, arapskim tamjanovcem, i sličnim uljima “orijentalnog” mirisa.

Djelovanje bušina na emocije

Eterično ulje bušina djeluje umirujuće i potiče rad parasimpatikusa. Koristi se kod nesanice i straha, pogotovo ako su oni povezani. Umanjuje šok kod traumatičnih doživljaja, te smiruje stres.


Terapeutsko djelovanje bušina

busin bijeli 2Eterično ulje bušina djeluje antivirusno i protuupalno, te se koristi kod virusnih infekcija (pogotovo kod dječjih bolesti poput ospica i vodenih kozica), autoimunih bolesti poput multiple skleroze i reumatoidnog artritisa, zatim kod upale živaca i upale arterija.  Djeluje kao neurotonik i imunoregulator. Jedno od je najučinkovitijih ulja za zaustavljanje krvarenja.  Prema nekim izvorima, dr. Pénoël je s velikim uspjehom zaustavljao unutarnje krvarenja pomoću bušina.


Eterično ulje bušina u njezi kože

Bušin se obično povezuje s njegom zrele kože s borama. Zaista, kreme ili uljne mješavine koje sadrže bušin djeluju na “zatezanje” kože, te nakon nekog vremena korištenja mogu umanjiti postojeće bore i spriječiti nastajanje novih.

Istovremeno, bušin snažno potiče stvaranje vlage u koži, pa se koristi i za vrlo suhu, dehidriranu kožu.

Primjeri mješavina za njegu lica
Mješavina za vrlo suhu kožu s borama
Biljno ulje plod divlje ruže + argan + eterično ulje bušin + eterično ulje arapski tamjanovac

Mješavina za miješanu kožu s borama
Biljno ulje lješnjak + biljno ulje marelica + eterično ulje bušin + eterično ulje ružmarin verbenon

Mješavina za osjetljivu kožu (sklonu upalama) s borama
Macerat nevena u bademu + eterično ulje bušin + eterično ulje sjeme mrkve + eterično ulje rimska kamilica

Zbog svog svojstva vrlo brzog zaustavljanja krvarenja bušin je ulje izbora za njegu kože nakon brijanja. Istovremeno, zahvaljujući svojem “muškom” mirisu daje idealne tzv. “after-shave” pripravke. Bilo da koristite biljno ulje s dodatkom eteričnog ulja bušina, gelove, kreme ili jednostavno samo hidrolat bušina, ranice od brijanja će trenutačno prestati krvariti, a protuupalno i antiseptičko djelovanje će spriječiti bilo kakve iritacije kože.

Na veće rane se nikako ne smije stavljati eterično ulje (čisto ili razrijeđeno u biljnom ulju), nego se naspreja hidrolat bušina kako bi se zaustavilo krvarenje.
busin bijeli 3
Bušin također i zaustavlja znojenje , pa se uz dodatna eterična ulja (ljekovita kadulja, palmarosa) radi krema koja se nanosi na kožu u slučaju tog problema. U istu svrhu se može koristiti i hidrolat bušina, koji će imati blaže djelovanje.

Lokalna terapija akna rosacee (kronične kožne bolesti koja bez obzira na naziv nema neke prevelike veze s aknama) se uglavnom bazira na protuupalnom djelovanju, te se dermalno koristi mješavina koja povezuje regenerativna, protuupalna i umirujuća eterična ulja.

Mješavina za akne rosacee
Macerat nevena u bademu + eterično ulje bušin+ eterično ulje njemačka kamilica + eterično ulje rimska kamilica + eterično ulje sjeme mrkve

Uz lokalnu terapiju, uvijek mora biti i terapija “iznutra”, koja podrazumijeva čišćenje jetre, te oralno uzimanje biljnog ulja noćurka.

Adstringentna i protuupalna svojstva čine bušin dobrodošlim sastojkom u mješavinama za proširene i upaljene vene , te za hemoroide . U slučaju hemoroida, bušin će i zaustavljati eventualna sitna krvarenja.

Isto tako, zbog učinka zatezanja kože, bušin se može dodati i u recepturama za strije ili opuštenu kožu.

Važno: eterično ulje bušina treba koristiti uz veliki oprez tijekom trudnoće! Savjetujte se sa stručnim aromaterapeutom prije njegovog korištenja.


Hidrolat bušina


Miris hidrolata bušina zaista potiče različite reakcije: Suzanne Catty ga u svojoj knjizi “The Next Aromatherapy” opisuje kao “miris maharadžinog Rolls Roys -a” pa sve do “prljavog veša”. Naravno, osjet mirisa je jedan vrlo subjektivan osjet i zaista trebate sami probati i dati svoju ocjenu. Najčešći opis je da miriše na med, ali uvijek ovisi i o načinu dobivanja hidrolata, te o uvjetima u kojima je biljka rasla.

Bušin je jedan od stabilnijih hidrolata i nakon otvaranja će izdržati još sigurno dvije godine ili više, uz uvjet da se čuva na hladnom mjestu (pa čak i u hladnjaku).

Primjena hidrolata bušina je slična eteričnom ulju. Hidrolat odabira kod njege kože s borama, a možete ga koristiti kao tonik, kao sastavni dio kreme ili maske za lice od gline, te kao komprese za područje oko očiju. Blago zateže i pruža trenutačni “lifing” efekt (koji naravno postaje trajan tek nakon dugotrajnijeg redovnog korištenja). busin bijeli 4

Tonik za suhu kožu s borama
Hidrolat bušin + hidrolat bugarska ruža

Tonik za miješanu kožu s borama
Hidrolat bušin + hidrolat ružmarin verbenon

Tonik za osjetljivu kožu s borama
Hidrolat bušin + hidrolat rimska kamilica

Svojstvo hidrolata bušina da zaustavlja sitna krvarenja možete iskoristiti na nekoliko načina – bušin je izvrstan tonik nakon brijanja, čisti hidrolat možete koristiti za čišćenje rana, a u obliku kompresa upotrebljava se za hematome koje krvare.
Krvarenje iz nosa možete zaustaviti na slijedeći način: komadić papirnate maramice se zamota u oblik štapića, namoči se hidrolatom bušina i nježno se umetne u nosnicu. Popucale kapilare možete sprejati hidrolatom dva do tri puta na dan. Djeluje povoljno kod hemoroida, te se koristi u sjedećim kupkama.

"Tonik" nakon brijanja
Hidrolat bušin + hidrolat mirta
(opcija: ako su česte iritacije kože nakon brijanja, treba dodati i hidrolat rimske kamilice)

Oralna upotreba hidrolata bušina se preporuča samo za posebna stanja, uz preporuku i kontrolu stručnog fitoaromaterapeuta – kod multiple skleroze, nakon operacije za brže zarastanje unutarnjih organa, kod unutarnjih krvarenja, čireva, Crohnove bolesti, snažnih menstrualnih krvarenja itd.

Hidrolat bušina možete kupiti ovdje. Eterično ulje bušina možete kupiti ovdje.

Tekst napisala: Vlatka Mileusnić