Aromaterapija

Bergamot i kela za vitiligo

 

kela-bergamot-vitiligoPitanje


Poštovana gospođo Mileusnić,

da li postoji prirodan način da se riješim vitiliga...sada imam 46 godina, vitiligo sam dobila kao dijete od deset godina, poslije jednog veoma jakog stresa...pokriva oko 30 procenata površine kože.

Hvala vam,
Danijela

Odgovor:

Poštovana gospođo Danijela,

Vitiligo je jedna od onih bolesti čiji rezultati tretmana su vrlo varijabilni i, na žalost, ne previše obećavajući. Isto tako, obzirom da se o uzroku vitiliga tek nagađa, još nije otkriven točan tretman koji će biti učinkovit kod svih pacijenata. Obzirom da vitiligo imate već više od 30 godina, pretpostavljam da znate o čemu pričam.

 kela-bergamot-vitiligo (2)

Aromaterapija ima svoj određeni pristup ovoj neugodnoj, ali bezopasnoj bolesti, koji se temelji na fototoksičnim eteričnim uljima koja sadrže spojeve furanokumarine. To funkcionira na slijedeći način: nakon što nanesemo uljnu mješavinu s fototoksičnim eteričnim uljima na kožu, te izložimo kožu UV zračenju, furanokumarini apsorbiraju dio UV zračenja, te nakon određenih procesa koji se događaju na razini stanica, počinje se stvarati pigment melanin.

Rade se dvije uljne mješavine različitih koncentracija: jedna za lice (niža koncentracija eteričnih ulja) i jedna za tijelo (viša koncentracija). Mješavine su na bazi fototoksičnih eteričnih ulja kele i bergamota u biljnom ulju ploda divlje ruže, koje Vam može napraviti stručni aromaterapeut. Takvo ulje se nanosi jednom dnevno točno na područja kože zahvaćena vitiligom.

Zatim, preporuča se i oralno uzimanje biljnog ulja ploda divlje ruže. Uz aromaterapijski tretman preporučila bih Vam i još neke dodatke prehrani:
- ginko
- folna kiselina
- vitamin B12
- selen
- bakar
- cink.

Za doziranje molim da se obratite svom liječniku. U zadnje vrijeme se naročito ispituje kombinacija selena i vitamin B, te je dala ohrabrujuće rezultate: kod većina pacijenata se vitiligo prestao širiti, a kod nekoliko se čak i smanjio.

Sve navedeno se treba koristiti dulje vrijeme kako bi se vidjeli rezultati.

Srdačan pozdrav,
Vlatka Mileusnić