Aromaterapija

Atopijski dermatitis

Pitanje
Poštovana, molim vas da mi pomognete.
Zabrinuta sam mama šestogodišnjeg dječaka koji od najmlađe dobi ima atopijski dermatitis. Nekad ga držimo pod kontrolom prirodnim kremama, nekad se stanje pogorša pa mora koristiti kortikosteroidnu kremu, ali iako su i liječnici i ja sama očekivali smo da se dogodi poboljšanje kako raste mogu reći da je poboljšanje jedva primjetno.
Čula sam da neka ulja dobro djeluju na atopijski dermatitis pa ako može savjet.
Također, što bi trebao jesti. Mršav je jako i jedimo što voli je prženo - rijetko pristane pojesti malo voća i povrća. Ima li pomoći?
Puno vam hvala
Iva Begovac

Odgovor
Poštovana gospođo Iva,
Preporučam da za početak pročitate odličan tekst o atopijskom dermatitisu ovdje. Tekst je dugačak, ali zaista se isplati pročitati ga od početka do kraja, jer ćete dobiti pravi uvid što atopijski dermatitis zaista jest, koji tretmani se primjenjuju (i zašto), te također na koji način fitoterapija pristupa ovoj bolesti.

U tekstu se također opisuje i problem prehrane, te ćete saznati koje se namirnice trebaju izbaciti kod atopičara, a koje uključiti.

Kao što sam rekla, toplo preporučujem da pročitate cjelokupni tekst, ali za početak slijedi sažetak teksta.

ATOPIJSKI DERMATITIS
Atopijski dermatitis (AD) je upalna kožna bolest koju karakterizira nekoliko osobina:
- suhoća gornjeg sloja kože;
- crvenilo;
- svrbež;
- smanjena otpornost na bakterijske, gljivične i virusne infekcije kože.

Često se povezuje s alergijskim bolestima.
Atopijski dermatitis je nasljedna bolest, te je dokazano da povijest atopije kod nekog od roditelja doprinosi povećanom riziku razvitka atopije u djece.

Atopijski dermatitis je i bolest disbalansa imunološkog sustava tj. radi se o upali potaknutoj imunološkim disbalansom. Kao i kod alergija, i kod AD-a postoji tzv. teorija higijene kao jedan od faktora koje su izazvale porast broja pacijenata s AD-om. U današnje doba opće sterilizacije, strahova od bakterija, ali vjerojatno i prisustva puno konzervansa u prehrani te preraširene primjene antibiotika, raste broj bolesti izazvan ovim disbalansom.

Atopijski dermatitis je nekontrolirana infekcija. Vrlo visok postotak pacijenata s AD-om ima velik broj bakterija vrste Staphylococcus aureus, inače patogene bakterije. Osim stafilokoka, u pogoršanje stanja AD-a utječu i drugi mikroorganizmi. To su najčešće vrste iz roda Candida, te vrsta gljivice Pytirosporon ovale, ali i vrste iz roda Trichophyton. Neki virusi pogoršavaju stanje AD-a, a među njima su herpes virusi, vakcinija virus, virusi parainfluence, te vrlo česti Epstein-Barr virus (uzročnik infektivne mononukleoze), citomegalovirus, te česti uzročnik dišnih infekcija, respiratorni sinkcicijski virus, koji je inače prepoznat i kao virus koji komplicira stanje astme.
U kontekstu fitoaromaterapije, infekcija se lako rješava eteričnim uljima. Veliki broj ulja pokazuju širok spektar aktivnosti protiv bakterija i gljivica. Na žalost, upotreba tih eteričnih ulja nije poželjna u AD-u, jer je koža atopičara sklona burno reagirati na molekule koje se nalaze u eteričnim uljima, baš kao i prema mnogim drugim mirisnim tvarima, sintetskim ili prirodnim. Ne znači da će svi pacijenti tako reagirati, ali iskustvo nas uči da je ova mjera opreza više nego opravdana.
Kod infekcije atopičara preporuča se upotreba hidrolata (poput timijana kemotip linalol ili čajevca ), ali i oni se trebaju koristiti razumno i s dosta mjera opreza, uz praćenje individualnih reakcija.

Atopijski dermatitis je problem prehrane. Iako prehrambene navike sigurno nisu temeljni uzrok AD-a, brojni znanstveni radovi govore o alergijskim reakcijama na hranu kao jednom od faktora koji pogoršava AD. Najčešće namirnice na koje se javljaju imunološke reakcije su mlijeko, odnosno protein kazein iz mlijeka te jaja (ovalbumin iz jaja). Potom slijede soja, gluten i drugi proteini iz pšenice i ječma, te kikiriki i čokolada. Iz tog razloga, bilo bi korisno učini cjelokupni profil IgE (alergija) i IgG4 (intolerancija) iz krvi.
Ono što sigurno koristi brojnim pacijentima, malima i velikima, jest izbacivanje kazeina (mlijeka, te svih mliječnih prerađevina, što uključuje jogurte i sir). To se odnosi i na kozje i ovčje mlijeko. Dobro je izbaciti iz prehrane i čokoladu (većina su mliječne čokolade), te kikiriki. Zatim, sve konzervirano, jer su konzervansi poznati alergeni, a uz sve opterećuju jetru. To su suhomesnati proizvodi, paštete s konzervansima, ali i konzervirani sokovi i druge namirnice, te razne instant hrane koje dominiraju na policama naših trgovina. Organski uzgojena hrana svakako pomaže kod AD-a.

Ako razmišljamo o hrani kao lijeku, potrebno je korigirati i omjere i unos nezasićenih esencijalnih masnih kiselina (EPA, DHA, ALA, GLA, vidi tekst o omega kiselinama, te unos probiotika u visokoj dozi.

AD je disbalans hidrolipidne barijere kože. Kod AD-a, dolazi do nedovoljne nepropusnosti gornjeg sloja kože i gubitka tekućine kroz kožu. Primijećen je manjak ceramida i sfingozina (dva lipida koji imaju brojne funkcije, od antibakterijskih do funkcije zadržavanje vlage u koži). Ipak, najgori uzrok propusnosti kože najčešće je grebanje kože zbog svrbeži. Ona stvara na ionako stanjenoj i oštećenoj koži mikroozljede, koje pak pojačavaju upalu.
Dolazi do pojave gubitka tekućine kroz epidermu, kseroze, a kasnije i nastanka upale. Pojačana propusnost ove barijere dovodi i do ulaska čestica peludi i drugih alergena i iritansa, pa kod pacijenata koji imaju i problema s alergijskim bolestima, ovo dovodi do sezonskih pogoršanja stanja kože. Osim peludi, smanjena propusnost dovodi i do ulaska patogenih bakterija i gljivica.
Klasična dermalna terapija vrlo često okluzivna: mazanje parafinima koji oblažu kožu. U fitoterapiji se za to koristi shea maslac.
Jake okluzije (folije) treba provoditi uz liječnički nadzor, a blaže okluzije, poput shea maslaca, pogodnije su za svakodnevnu upotrebu i ne zahtijevaju stručni nadzor.

Osim estetskog izgleda kože, faktor koji najviše ruši kvalitetu života je svrbež. Brojni su vanjski i unutrašnji faktori koji započinju ovaj nesnosni simptom. Sapuni i druga sredstva za osobnu higijenu, klorirana voda, suhoća kože, znojenje, tragovi detergenata i omekšivača na odjeći, kontakt s hranom na koži, pelud, dlake i perje kućnih ljubimaca, dermatofagi u kućnoj prašini, mikroorganizmi o kojima smo već govorili, toplina i hladnoća, vlažno i suho vrijeme, spolni i drugi hormoni, te na koncu - psihičko raspoloženje.

Nekoliko praktičnih savjeta:
- promijenite detergent i omekšivač, veš perite uz dodatno ispiranje i jaču centrifugu;
- ispitajte postoji li alergija na dlaku i perje ljubimaca;
- čistite kuću od prašine;
- prokuhajte vodu za kupanje, pogotovo ako se radi o djeci;
- izbacite sve što stvara nepotrebno kemijsko zagađenje;
- za održavanje higijene koristite što manje iritantnih sredstava.
Važno je znati, iako i službena medicina priznaje mentol kao odličan antipruritik (sredstvo protiv svrbeži), mentol i eterična ulja s mentolom potpuno su zabranjena kod beba i male djece.

Atopijski dermatitis je psihosomatska bolest i to vjerojatno najviše potvrđena psihosomatska bolest. Više o tome pročitajte u tekstu ovdje.

Liječenje atopijskog dermatitisa u modernoj medicini uključuje okluziju i emolijense, kortikosteroide, imunosupresive, antihistaminike, blokatore degranulacije, ultraljubičastu terapiju, vitamin D3, antibiotike i antimikotike, te dermokozmetiku.

Fitoterapijski pristup atopijskom dermatitisu - AD je bolest oko koje se treba posebno potruditi. Uzroka ove bolesti ima puno, kod nekih pretežu jedni, kod drugih neki drugi uzroci, a suptilno preklapanje s psihosomatskim problemima uvijek zahtijeva potpuno individualiziran pristup te racionalno kombiniranje s postupcima liječenja u modernoj medicini, ako je ono potrebno.
Kao kod svake kožne bolesti, tako je i liječenje AD-a relativno dugotrajno i zahtijevat će strpljenje. Uvijek se konzultirajte sa stručnom osobom. AD je kompleksna bolest i potrebno je racionalno u(voditi) terapiju, pogotovo ukoliko se kombinira s lijekovima.

Više od fitoaromaterapijskom pristupu AD-u pogledajte ovdje.

Nadam se da ćete pronaći odgovore koje tražite.
Srdačan pozdrav,

Vlatka Mileusnić