Aromaterapija

Atopijski dermatitis 2

prethodna stranica

Kapsule mravinca (Origanum compactum) često propisujemo za odrasle i djecu od 7 godina naviše, pogotovo ako se dokaže, mikrobiološki ili imunološki, da je osoba pozitivna na Candida vrste. Mravinac pomaže, umjesto antibiotika, kod kolonizacije kože s bakterijama i gljivicama, stoga ga sugeriramo čak i kada ne postoji veći problem s disbalansom crijevne flore. To je bitno, jer pacijenti s AD-om često loše reagiraju na lokalnu terapiju antibakterijskih i protugljivičnim eteričnim uljima, poput čajevca, premda je naizgled takva terapija logična! Uobičajena dnevna doza za odraslu osobu je 150mg ulja mravinca u kapsulama, 3x dnevno. No, ponavljam, konzultirajte stručnu osobu.

Terapija beba starosti do 6-7 mjeseci

U to doba, većina djece je na ishrani majčinim mlijekom i ničim više. U slučaju da majka ne doji, dijete je na ishrani nadomjesnim mlijekom. U tom slučaju može se razmisliti o promjeni nadomjesnog mlijeka, pa zamijeniti one bazirane na kravljem, s drugim tipovima mlijeka. Kako dijete sve prima putem majčinog mlijeka, majka je ta koja može biti "izvor" ljekovitih spojeva. Kod beba te starosti ne daje se nikakva oralna terapija! Budući da se imunološki sustav još nije susreo s drugim namirnicama, potpuno je besmisleno ispitivati alergije ili intolerancije na namirnice.

"Terapija preko majčinog mlijeka"

Prvo, majka može sama uzimati pripravak čička - 5 mL SIPF-a čička u pola čaše vode, 2 x dnevno, prije obroka. Umjesto SIPF čička, može se spravljati dekokt čička: jedna jušna žlica kuha se 10 minuta u 250 mL vode, a potom se procijedi. Pije se svježe spravljen 1- 2x dnevno, prije obroka.

Drugo, majka ako doji, uzima 1 čajnu žlicu noćurka nakon obroka, 2x dnevno, te jednu kapsulu omega-3 preparata, 1-2x dnevno nakon obroka. Sugeriramo upotrebu omega preparata s visokom dozom EPA i DHA. Već je dokazano da se promjena profila masnih kiselina u prehrani majke direktno odražava i na kemijski sastav masnih kiselina u mlijeku.

Terapija za bebu izvana

Terapija započinje vrlo jednostavno, uz upotrebu tvari koje djeluju protuupalno i okluzivno, te vlaže i regeneriraju kožu.

Tonik od hamamelisa

U 200 mL hidrolata hamamelisa dodajte pola žličice do žličicu biljnog glicerola. Nanosite na kožu barem dva puta dnevno, no može se nanositi višeputa, po potrebi. Nanosi se raspršivanjem, rukom ili blazinicom. Prema našem iskustvu, najbolje je raspršivanjem. Tonik od hamamelisa nanosi se uvijek prije primjene drugih, uljnih preparata.

Balzam od shea maslaca i noćurka (ili boražine)

Ovo je početna kombinacija koju uvijek primjenjujemo kod AD-a. Za razliku od drugih ljekovitih biljaka, ova kombinacija gotovo nikada ne izaziva nuspojave niti ne iritira kožu. Svrha ovo balzama je dvojaka - shea maslac djeluje okluzivno, sprečava gubitak vlage, hrani kožu, dok noćurak bogat ?-linolenskom kiselinom djeluje protuupalno.

Trebat će vam:
- 100g shea maslaca
- 50mL ulja noćurka (ili boražine)

Dodajte oba sastojka u posudicu i bez ikakvog zagrijavanja dobro izmiješajte, dok ne nastane homogeni balzam, bez većih grudica. Maže se na kožu, nakon tonika, 2x dnevno, a po potrebi i češće.

Postoje različiti tipovi shea maslaca, neki od njih su vrlo gusti i kremasti i idealni su za spravljanje ovakvih tipova balzama. Drugi su više uljasti, i dat će odveć mekan maslac.

Ukoliko je shea maslac dovoljno gust, moći će primiti jednaku masu ulja kao što je sam težak, što znači da u tom slučaju, umjesto 50mL ulja noćurka ili boražine, možete dodati i do 100mL navedenih ulja, uz isti postupak priprave.

Balzam od shea maslaca, ulja trputaste lisičine i ulja crnog ribiza


Ovo je alternativa prethodnom maslacu, koja sadrži više polinezasićenih masnih kiselina. Oba su jednako djelotvorna, samo treba imati na umu da je ova varijanta skuplja od prethodne, ali i više hranjiva. I crni ribiz i trputasta lisičina su biljke na koje gotovo nikada ne nastaje alergijska reakcija, niti imaju potencijal da iritiraju kožu.

Trebat će vam:
- 100g shea maslaca
- 30mL ulja sjemenki trputaste lisičine
- 30mL ulja sjemenki crnog ribiza

Dobro izmiješajte sastojke. Koristi se na isti način kao i maslace opisan u prethodnoj recepturi.

Balzam s nevenom (i eteričnim uljem njemačke kamilice ili tanacetuma)


Već smo rekli da neven sinergijski djeluje s noćurkom i shea maslacem, te pojačava protuupalno djelovanje. Negativne reakcije na neven su rijetke, no moguće je da se pojave. Stoga je mudro spraviti manju, probnu količinu, ili možete kupiti gotovu smjesu u manjoj količini.

Kako biste bili sigurni da negativna reakcija na neven ne potječe od ulja u kojem se macerira (suncokret, badem...), koristite CO2 ekstrakt nevena. CO2 ekstrakt nevena je gusta smolasta masa neprikladna za upotrebu. Stoga se mora pripremiti otopina ovog ekstrakta u jojobi. 5 g ekstrakta nevena (što je uobičajeno komercijalno pakiranje), otopi se uz blago grijanje u 50mL ulja jojobe. Nakon miješanja, dobit ćete tamnu otopinu spremnu za upotrebu. Budući da je u jojobi, vrlo je stabilna i teško se kvari.

U neki od dviju balzama koji su opisani, dodajte 1 čajnu žličicu ove otopine. Dobro izmiješajte i dobili ste maslac s nevenom koji se nanosi na isti način kao i sami maslaci bez nevena. Po potrebi, na ukupnu masu od 150-200g maslaca, možete dodati i 6 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice ili tanacetuma. Jedno od ova dva eterična ulja s kamazulenom još će pojačati protuupalno djelovanje.

Kupke za bebe

Mnogi proizvođači kupki za bebe polako su već počeli koristiti što manje iritativne sastojke, no svejedno njihova kvaliteta varira. Ne postoji nikakvo pravilo koja je bolja - ako vašoj bebi neka od komercijalnih odgovara, nema razloga za puno promjena.
Najneutralnije su kupke s običnom prokuhanom vodom. U njih se možete dodati 1 jušnu žlicu maslinovog ulja, ili ulja noćurka. Ne bi vjerovali koliko sama voda dobro pere.
Kupke s ljekovitim biljem znaju pokazati dobar rezultat, ali uvijek treba pratiti individualne reakcije. Javi li se još jače crvenilo ili vidite da se pojavio još jači svrbež, to neće biti dobra kombinacija za vaše dijete.

Kupke i oblozi od zobi

Nabavite organski uzgojene krupne zobene pahuljice, danas su široko dostupne i nimalo skupe. Stavite u gazu 3-4 jušne žice pahuljica, ili ih pak jednostavno namočite u pola litre tople vode (ne kipuće). Ostavite dvadesetak minuta i potom procijedite. Dodajte ovako pripremljenu otopinu u vodu za kupku, ili natopite gazu tom otopinom i držite ih kao oblog na koži kroz dvadesetak minuta, a potom uklonite, bez ispiranja. Oblozi se mogu stavljati, uvijek svježi spravljeni, i do dva puta dnevno.

Kupke od divlje maćuhice


Danas se one rjeđe koriste od kupki zobi, no nekoj djeci znaju puno koristiti. Zakipite 1 L vode, maknite s vatre i dodajte unutra 3 jušne žlice divlje maćuhice. Ostavite 15 minuta i ocijedite. Dodajte u kupku.

Terapija djece starosti od 7 mjeseci do treće godine


Kada djeca počnu uzimati hranu, započinje normalan i fiziološki proces imunološke reakcije na hranu. I velikoj većini slučajeva, djeca stječu toleranciju, tj. njihov imunološki sustav počinje prihvaćati hranu i ne stvara neželjene reakcije. Početkom hranjenja drugom hranom, osim majčinog mlijeka, otvara se put i da se koriste i ljekovite tvari. U toj dobi, obično se započinje sa što jednostavnijom terapijom.

Ona uključuje:

- probiotike u prahu. Ako se radi o manjoj bebi koja je tek počela uzimati hranu, treba paziti na količinu, obično treba trećina propisane količine.

- ulje boražine. Budući da sadrži veću količinu GLA od noćurka, daje ga se i u manjoj količini. Doza se obično kreće na količinu od 15-20 kapi dnevno umiješane u hranu na dan za dijete do 10kg težine, dok za dijete težine 10-20 kg doza bude 20-40 kapi dnevno umiješanih u hranu.

- tekuće, molekulski destilirano ulje riblje ulje. Za djecu do 10 kg to je četvrtina žličice (oko 2 mL), a one od 10-20 kg doza je oko 2,5-3 mL, što je nešto više od pola čajne žličice).

Uvijek se posavjetujte - doze će možda biti potrebno korigirati ovisno o stanju.

Roditelji znaju samoinicijativno davati i ulje crnog kima. Bolje je da se ne daje djeci ispod jedne godine starosti. Nakon toga, obično ga se daje u dozi od 10-15 kapi. Pazite da koristite čisto biljno ulje crnog kima, bez dodatka eteričnih ulja. Ulje crnog kima je ljuto, aromatično i djeca ga ne vole umiješanog u hranu, a niti čisto na žličicu. Nakon što smo isprobali nekoliko opcija, dužni smo zahvalu jednoj majci koja je otkrila kako se okus ulja crnog kima najbolje korigira tako da se umiješa žličicu sirupa od agave. To je prirodno slatki i zdravi sirup, pristupačne cijene, koji svojom slatkoćom prikrije okus ovog ljekovitog ulja.

Djeci tog doba obično se ne provodi terapija "čišćenja organizma", odnosno ne koriste se biljke poput korijena čička i maćuhice, osim ukoliko ne postoji potreba za time, o čemu se treba uvijek konzultirati sa stručnom osobom.

Terapija izvana je identična kao i u slučaju malih beba.

Što se tiče dijagnostike, budući da su se djeca već susrela s namirnicama kao antigenima, određivanje moguće alergija na hranu ima smisla. Još nije vrijeme i za određivanje intolerancija (IgG4 profila). U slučaju utvrđivanja alergije, potrebno je navedene namirnice izbaciti iz prehrane.

Terapija djece od 3 godine do puberteta

Nema većih razlika u terapiji AD-a kod djece ove dobi o odnosu na mlađu dob, osim u dozi. Ovisno o težini djeteta, doza molekulski destiliranog ribljeg ulja raste na pola žličice do jedne pune žličice, baš kao i doza ulja boražine.

Ulje crnog kima se također može koristiti u dozi od pola čajne žličice do jedne čajne žličice.

Doza probiotika može biti kao i za odraslu osobu, primjerice 1 mjerica VIP premium ili Omnibiotic probiotika 1-2x dnevno, ili kada se mogu piti tablete, Maxiflore 1x dnevno.

Djeca ove dobi već su razvile zreli imunološki odgovor, stoga se mogu testirati na puni profil intolerancija i alergija na hranu, a po potrebi i puni profil ortomolekularne analize metabolita. Po potrebi, može se napraviti pretraga na anti Candida IgG ili analizu stolice na kvasce i gljivice. U slučaju pozitivnog nalaza, a ukoliko je dijete starije od 6-7 godina, terapija kapsulama s mravincem biti će od velike pomoći, no nemojte ih nikako davati bez stručnog nadzora i savjeta (samopropisivati)!

Ono što čini razliku, je što djeca ove dobi mogu započeti s terapijama djelovanja na jetru i kožu. Kako su djeca danas osjetljiva na okuse, sugeriram upotrebu SIPF-a čička, koji ima najprijatniji ukus. Djeca ispod 20 kg tjelesne težine uzimaju 2,5mL u pola čaše vode, prije obroka, 2x dnevno. Djeca 20-40kg te tjelesne težine dozu od 3mL, na isti način. Sva djeca iznad te težine uzimaju dozu za odrasle, koja iznosi 5mL.

Terapija izvana ne mijenja se puno, a kao i uvijek trebat će se probati s više kombinacija koje najbolje pomažu u smirivanju stanja.

Terapija odraslih

Naizgled bi terapija za odrasle trebala biti jednostavnija, jer možemo primijeniti cijeli niz oralnih pripravaka. No, i imunološka pozadina AD-a u odraslih je obično i teža, tako da je potrebno investirati jednaku mjeru truda kao i kod djece.

Najprije je bitna dobra dijagnostika - od nalaza krvi, što uključuje i jetrene probe, te IgE, a po potrebi i kvalitetna pretraga stolice na gljivice, kvasce, patogene bakterije i parazite. Kod odraslih, koji zrelije pristupaju prehrani od djece, korisno je učiniti profil IgE/IgG4 protutijela kako biste znali koje namirnice izbjegavati i na koliko dugo. Ne možete li napraviti takvu pretragu, pročitajte opće savjete o prehrani kod AD-a u prethodnom dijelu članka. Suplementiranje, i bez ortomolekularnih pretraga, može biti jednostavno - multivitamini plus vitamin E.

Bez obzira na sve, koristi se "koktel" masnih kiselina i ulja: ulja s omega-3 kiselinama, noćurak ili boražina te crni kim: 1 kapsula visoko koncentriranih EPA i DHA, te dnevna doza od 3 čajne žličice ulja noćurka i tri čajne žličice ulja crnog kima (bez dodataka eteričnih ulja).

Uzima se i probiotik, primjerice Maxiflore, 1 tableta 2x dnevno.

Daljnja terapija ovisi o dijagnostici - infekcija i jači disbalansi flore tretiraju se mravincem, problemi s jetrom sikavicom i čičkom, a u slučaju komplikacija i s drugim bolestima, priča može postati prilično komplicirana. Stoga je individualni pristup uvijek potreban, a sam AD nije za samoliječenje - uvijek konzultirajte stručnu osobu.

Integrativna
 medicina - 
brak 
moderne 
i
 komplementarne 
medicine

Samo isključivi i uski ljudi danas uzajamno zaziru od različitih pristupa liječenju. Isključivost, usprkos uvriježenom mišljenju, ne leži samo među medicinskim profesionalcima poput liječnika, već je često nalazimo među ljudima koji se bave komplementarnom medicinom. Ne bi trebalo zaboraviti da su pacijenti fokus, a ne osobne taštine. Svatko ima svoj osobni pristup - neki će dominantno propisivati lijekove, a u komplementarnu medicinu posegnu kao malu pomoć. Drugi će pak prirodne tvari koristiti kao način liječenja, a kada zatreba posegnut će za uobičajenim lijekovima. Ponekad je to stvar stila, edukacije i osobnih iskustava.

Jezikom integrativne medicine, AD je bolest gdje obje medicine ionako treba dobro upregnuti da se pomogne pacijentu, jer niti jedna nema čarobni štapić kojim rješava ovu bolest.

Kako su najčešći lijekovi lokalni kortikosteroidi (masti i kreme s kortikosteroidima), oni se mogu kombinirati s prirodnim tvarima, poput maslaca od shea maslaca i noćurka. Cilj bi i trebao biti da se smanji upotreba kortikosteroida koliko je to moguće i produže intervali između korištenja kortikosteroida. Terapija oralnim lijekovima poput oralnih kortikosteroida je ionako rjeđa, a u tom slučaju se s njima mogu kombinirati ulja s omega-3 kiselinama te ulja noćurka ili boražine, te probiotici. U slučaju da je osoba na terapiji s oralnim kortikosteroidima, u fazi kada liječnik počinje smanjivati njihovu dozu, prije potpunog prekida terapije, korisno je posegnuti biljku koja će smanjiti mogućnost problema pogoršanja stanja nakon prekida, a to je list crnog ribiza (Ribes nigrum). Daje se doza od 5mL SIPF ekstrakta u čaši vode, 3x dnevno, kroz nekoliko tjedana.

Za daljnje čitanje:

1.The
 New
 England
 Journal
 of
 Medicine,
 T.
 Bieber:
 Atopic
 Dermatitis, April
 3,
 (2008)
358:1483-1494


2. Dermatology
 Online
 Journal,
 VS
 Beltrani,
 M
 Bouguneiwicz: Atopic
 Dermatitis, 9(2):
1

3.Journal 
of 
Investigative 
Dermatology, 
 A 
De 
Bendetto, 
R. 
Agnihothri, 
LY 
Mc
Girt, 
LG Bankova, 
LA 
Beck: Atopic 
Dermatitis:
 A 
Disease
 Caused
 by 
Innate 
Immune
 Defects? (2009)
129:14‐30

Izneseni
 savjeti
 u
 tekstu
 su
 edukativne
 prirode
 i
 nisu
 zamjena
 za
 adekvatno
 liječenje 
i 
dijagnostiku. 
Uvijek
 treba
 konzultirati 
stručnu 
osobu. 
Autor
 ne 
snosi
 odogovornost 
u 
slučaju 
neadekvatnog 
(samo)
propisivanja 
terapije,
 a
 pogotovo 
ne 
u 
slučaju 
upotrebe
 nekvalitetnih
 sirovina: 
ljekovitog 
bilja, 
biljnih 
i eteričnih 
ulja.

Napisao: dr.sc. Stribor Marković, mr.pharm., fitoaromaterapeut