Aromaterapija

Alergije

Proljeće je, temperature rastu, priroda se budi – biljke rastu i počinju stvarati pelud, što postaje problematično osobama osjetljivim na alergije: kišete, oči su natečene i suzne... Alergijske reakcije mogu biti i teže, kao poteškoće u disanju. Pripremite se za proljetne alergije!

Sezonske alergije su čest razlog posjete doktoru ili traženje savjeta. Možda već i koristite preparate koji pomažu samo u otklanjanju simptoma, kao što su:

-Kapi za nos, koji pomažu privremeno očistiti nos od alergije. No njih je najbolje uzimati samo kratko. Sprej za nos ili kapljice ne bi smjeli koristiti više od tri dana jer mogu stvoriti ovisnost (stanje Vam se može i pogoršati kada želite predstati koristiti kapi za nos). Umjesto korištenja komercijalnih kapi za nos, lako ćete pripraviti vrlo učinkovite kapi za nos korištenjem hidrolata, koje Vam neće stvoriti ovisnost. 

- Antihistamini koji pomažu smanjenju kihanja ili alergijskog svraba. Neki antihistamini mogu prouzročiti malaksalost i suha usta;

Ako imate sreće, desenzibilizacija može riješiti Vaš problem. Desenzibilizacija (ili imunoterapija) sadrži male doze alergena. Ove doze se primjenjuju u redovnim razmacima tako da se Vaše tijelo navikne na alergen i više na njega ne reagira.
Desenzibilizacija ima smisla jedino kad su alergeni identificirani i ne možete ih izbjeći. Tipičan tretman traje mjesecima ili čak i godinama, a možda ćete terapiju provoditi i cijeli život. Rješenje može biti učinkovito ako Vas ne muče višestruke alergije.

Kad spoznamo potencijal prirodnih terapija, zacijelo ćemo ih željeti isprobati.

Prirodne terapije daju različite pojedinačne rezultate – ponekad izvrsne, a ponekad razočarenja, no u svakom slučaju ih se isplati isprobati. Rizika nema, a postoje realne šanse za značajnim poboljšanjem. Dulje terapije, koje traju mjesecima (ponekad i godinama) imaju najveću priliku za dobre rezultate. A za to trebamo biti strpljivi i disciplinirani...

Evo važnih koraka kojih ćete se trebati pridržavati u borbi protiv alergija:

1. Drenažna kura jetre
Kad jetra više ne može podnijeti nagomilane štetne tvari, toksini ostaju u tijelu i nakupljaju se tamo gdje ne bi smjeli. Imunološki sustav tada ne funkcionira ispravno i izlaže nas različitim rizicima kao što su infekcije i alergije.
Detoksikacija je akcija oslobađana tijela od toksičnih tvari ili neutraliziranja istih. Kada? Minimalno dva puta na godinu: u rano proljeće i u jesen, a za astmatičare tri puta godišnje. Koliko dugo? Tijekom 21 dana. Kako? Postoji nekoliko prirodnih načina čišćenja jetre, od kojih navodimo vrlo jednostavne i učinkovite:
- čišćenje jetre s hidrolatom paprene metvice ili hidrolatom sjemena mrkve

Doze se kreću od 10ml do 30ml hidrolata na dan (ovisno o starosti i težini osobe.. Hidrolat možete uzimati na nekoliko načina:
a) ujutro i navečer po 5 do 15ml hidrolata, pomiješano s vrlo malo vode;
b) ukoliko imate naviku tijekom dana piti dosta tekućine, možete ukupnu količinu hidrolata (10 do 30ml) pomiješati s 1-2 litre vode i polako piti tijekom dana.

Jedna čajna žličica sadrži otprilike 5ml hidrolata, a jedna jušna žlica otprilike 10ml hidrolata.

Nekima će samo čišćenja jetre donijeti ozbiljno poboljšanje obzirom na alergije.

Također preporučujemo:
- Eterična ulja za čišćenje i regeneraciju jetre: limun, usplođe; paprena metvica; celer; ledum; ljupčac; sjeme mrkve; ružmarin verbenon; timijan tujanol
Eterična ulja se uzimaju u dozi od 2 kapi tri puta na dan (na malo šećer ili meda), tijekom 21 dana, nakon obroka.

Prehrana: preporučujemo uključiti ili povećati konzumaciju određenih namirnica koje pomažu čišćenju jetre, poput:
- gorke salate poput radiča, raštike, rukole
- tamnozelenog povrća
- mrkve
- peršina
- artičoke
- crne rotkve

Infuzi i dekokti (čajevi) za čišćenje
- čičak (korijen)
- maslačak (korijen)
- ružmarin (list)
- artičoka (list)
- kopriva (list)
- dimnjača
- piskavica (kolesterol)

2. Terapija s crnim kimom
Za mnoge je bila pravi blagoslov u punom oslobađanju od alergija, no traži strpljenje i disciplinu jer je potrebno uzimati redovno, na dnevnoj bazi, možda do dvije godine. Smatramo da vrijedi probati jer se možete potpuno osloboditi alergije. Doziranje – tri puta na dan po jedna žličice, nakon jela, tijekom cijele godine.

3. Prirodna pomoć kod simptoma
Kad se pojave akutni simptomi (alergijski rinitis, astma, konjuktivitis) evo nekoliko savjeta za olakšanje simptoma:

Konjuktivitis
Kad se pojave poteškoće sa alergijskim konjuktivitisom, napravite si komprese koristeći pamučne blazinice navlažene hidrolatom rimske kamilice ili mirte. Blazinice držite na kapcima tijekom 10 minuta, ujutro i navečer ili češće ako ste u prilici.

Tekst napisala: Stéphanie Bideau