Aromaterapija

Alergija na licu

Pitanje:

Poštovana,

pojavila mi se alergijska reakcija na obrazima i nosu u vidu crvenila i bockanja nakon što sam koristila hidratantnu kremu marke Skeyndor prije dva tjedna. Jedino što mi smiruje kožu je ispiranje u kamilici i bepanthen krema, ali crvenilo nije nestalo.
Molila bih Vas savjet za njegu kože lica na prirodnoj bazi, te bi li bilo dobro da pijem ulje noćurka ili ulje boražine? Hvala i srdačan pozdrav.

Odgovor:

Poštovana,

Očigledno ste dobili snažnu alergijsku reakciju ako je i nakon dva tjedan crvenilo prisutno. Za oporavak kože bi trebali koristiti protuupalna, antialergijska te umirujuća ulja. Dobra baza bi bila macerat nevena u bademu, u koji bi se eventualno dodala eterična ulja njemačke kamilice i/ili tanacetuma, rimske kamilice, sjemena mrkve. Hidrolati izbora bi bili kamilice (rimska i njemačka), lavanda, sjeme mrkve.

Obzirom da je koža već dosta oštećena, budite uporni i strpljivi s korištenjem prirodnih preparata – treba vremena da ulja djeluju, a i da metabolizam kože odradi svoju regenerativnu funkciju.

Svakako bi bilo dobro da konzumirate ulje noćurka ili boražine.

Predlažem da za detaljnije informacije pročitate tekst o korištenju prirodne kozmetike , a naročito dio o osjetljivoj koži , jer u ovom trenutku, kada je postojeće crvenilo, kožu treba tretirati kao da je osjetljiva (bez obzira kakva je inače, u „normalnom“ stanju).

Ukoliko nemate iskustva u izradi pripravaka za njegu kože, predlažem da se obratite stručnom aromaterapeutu koji može napraviti individualni pripravak za Vas.

Srdačan pozdrav,
Vlatka Mileusnić